Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Let's make some fruit salad kebabs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make fruit salad kebabs.

      Key learning points

      1. The food skills used to make fruit kebabs are peeling (by hand), cutting and threading.
      2. When cutting food with a knife safely, we should use the Bridge Hold or the fork secure technique.
      3. We all need to have more fruit and vegetables.
      4. We can describe the appearance, smell and taste of fruit, and evaluate a recipe based on our food preferences.

      Keywords

      • Peeling - remove the outer skin from fruit

      • Bridge hold - a safe way to cut food

      • Threading - to push food onto a cocktail stick or skewer

      Common misconception

      Only fresh fruit can be used for fruit saald kebabs.

      A range of fresh, canned and dried fruit can be used for fruit salad kebabs. Go for a colourful variety.

      Teacher tip

      You can easily change the fruit, go for something seasonal or perhaps something unfamiliar to your pupils. If the fruit is difficult to peel and/or cut, part-prepare the fruit so that pupils can taste and use it in the lesson. Show pupils the whole fruit, as well as what it looks like when cut.

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      True or false? We need to eat more fruit and vegetables.

      Correct answer: true
      false

      Q2.
      What should you wear when cooking?

      Correct answer: apron
      gloves
      jumper

      Q3.
      What type of food is this?

      An image in a quiz
      Correct answer: a fruit
      a bread
      a vegetable

      Q4.
      Match the following to make the correct sentences.

      Correct Answer:I can use a knife to,cut food.

      cut food.

      Correct Answer:I can use a spoon to ,mix foods.

      mix foods.

      Correct Answer:I can use a fork to,mash foods.

      mash foods.

      5 Questions

      Q1.
      True or false? You cannot use canned fruit to make kebabs.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      Which of these fruits can you peel by hand?

      apples
      Correct answer: bananas
      Correct answer: oranges

      Q3.
      Which of these shows the bridge hold?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Put the recipe in the correct order.

      1 - Peel the fruit.
      2 - Cut the fruit.
      3 - Thread the fruit on cocktail sticks.
      4 - Serve the fruit salad kebabs.

      Q5.
      We use our eyes, nose and mouth to help describe food. Match the following:

      Correct Answer:We use our eyes,to describe how a food looks.

      to describe how a food looks.

      Correct Answer:We use our nose,to describe how a food smells.

      to describe how a food smells.

      Correct Answer:We use our mouth,to describe how a food tastes.

      to describe how a food tastes.


      To help you plan your 1 cooking and nutrition lesson on: Let's make some fruit salad kebabs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...