Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make veggie kebabs.

      Key learning points

      1. Kebabs originate from the Middle East, with vegetables and/or meat in a marinade (which helps soften/flavour the food).
      2. A recipe is a set of instructions for preparing and cooking a dish (name, ingredients, equipment and method).
      3. When preparing and cooking food we need to work safely and hygienically.
      4. The food skills used to make veggie kebabs are cutting, threading, making a marinade (shaking/whisking) and brushing.

      Keywords

      • Kebab - vegetables, fish or meat cooked on a skewer

      • Threading - to push food onto a skewer

      • Marinade - adds flavour to food

      • Recipe - a set of instructions for making a dish

      Common misconception

      When cooking it is fine not to weigh and measure accurately, approximate measurements are fine.

      It is important to weigh and measure ingredients accuarely, so that the recipe works well.

      Teacher tip

      If pupils find cutting tricky, or you feel that they are not confident, use the ‘fork secure’ technique or pre-cut the vegetables. To thread, instruct pupils to press the skewer into the food, with the food sitting on the chopping board (so it is stable).

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in Additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What cutting technique is being shown here?

      An image in a quiz
      fork secure
      claw grip
      Correct answer: bridge hold

      Q2.
      Which piece of equipment would we use to make food smaller?

      fork
      bowl
      sieve
      Correct answer: grater

      Q3.
      A recipe includes ...

      name, ingredients and equipment
      name, ingredients and method
      Correct answer: name, ingredients, equipment and method

      Q4.
      Which of these should you do before you cook?

      Correct answer: Tie back long hair.
      Put on a jumper.
      Correct answer: Wash and dry hands.
      Wear a coat.

      Q5.
      When cutting food, we cut on a ...

      Correct Answer: chopping board, board

      Q6.
      Match the equipment to the food skill.

      Correct Answer:knife,cutting

      cutting

      Correct Answer:grater,grating

      grating

      Correct Answer:spoon,mixing

      mixing

      5 Questions

      Q1.
      True or false? A recipe does not list the equipment needed.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      What does the ingredient list show?

      Correct answer: the amounts of each ingredient
      the cost of each ingredient
      Correct answer: the type of each ingredient

      Q3.
      Match the method to the piece of equipment.

      Correct Answer:Whisk the soy sauce, oil and herbs.,spoon

      spoon

      Correct Answer:Cut the courgette and pepper.,knife

      knife

      Correct Answer:Thread the vegetables.,skewers

      skewers

      Q4.
      Order the veggie kebab recipe.

      1 - Whisk the soy sauce, oil and herbs together to make the marinade.
      2 - Cut the courgette and pepper into four pieces.
      3 - Thread the vegetables on the skewers.
      4 - Brush the vegetables with the marinade.
      5 - Cook the kebabs.

      Q5.
      A marinade is used to add to the kebabs.

      Correct Answer: flavour, taste

      To help you plan your 3 cooking and nutrition lesson on: Making veggie kebabs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...