Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can test and select different fabrics to meet the needs of the user.

      Key learning points

      1. Fabrics need to be carefully chosen for the product.
      2. Fabrics can be waterproof.
      3. Fabrics can have different strengths.
      4. Fabrics can be woven, flexible or stiff.

      Keywords

      • Woven - cloth made by crossing threads over and under each other

      • Fabric - a material used to make clothes, blankets, curtains, etc.

      • Flexibility - how easily something bends or stretches

      • Waterproof - does not let water pass through it

      Common misconception

      All products made for use in or around water need to be waterproof.

      Clothing used for swimming ie, trunks, costumes, shorts and wetsuits, are not waterproof.

      Teacher tip

      A selection of clothing made from different materials should be provided for pupils to test. Pupils can look at labels in their own clothing, including coats and bags, to determine fabrics used.

      Equipment

      Please see additional materials document for a list of resources needed for this lesson.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is sewing used for?

      Correct answer: joining fabrics
      measuring fabrics
      cutting fabrics
      buying fabrics

      Q2.
      What is the hole in a needle called?

      An image in a quiz
      Correct Answer: eye, the eye, eyes

      Q3.
      Which stitch is the strongest for holding fabric together?

      blanket stitch
      running stitch
      Correct answer: back stitch

      Q4.
      Match the stitch to the description.

      Correct Answer:running stitch,a simple stitch with gaps

      a simple stitch with gaps

      Correct Answer:back stitch,a solid line of stitches with no gaps

      a solid line of stitches with no gaps

      Correct Answer:blanket stitch,a decorative edging stitch

      a decorative edging stitch

      Q5.
      What are clothes usually made from?

      plastic
      Correct answer: fabric
      paper
      wood
      glass

      Q6.
      Which direction do the main stitches go in a blanket stitch?

      Correct answer: vertical
      horizontal
      diagonal

      4 Questions

      Q1.
      Which of these products need to be waterproof?

      towel
      bag
      Correct answer: umbrella
      t-shirt
      Correct answer: raincoat

      Q2.
      Match these words to the definition.

      Correct Answer:woven,cloth made by crossing threads over and under each other

      cloth made by crossing threads over and under each other

      Correct Answer:fabric,a material used to make clothes

      a material used to make clothes

      Correct Answer:waterproof,does not let water pass through it

      does not let water pass through it

      Correct Answer:flexibility,how easily something bends or stretches

      how easily something bends or stretches

      Q3.
      Which fabric would be good for warmth?

      thin, smooth silk
      stiff, strong denim
      Correct answer: thick, soft wool

      Q4.
      Fabrics need to be carefully __________ for the product.

      folded
      Correct answer: chosen
      fastened
      dyed

      To help you plan your 3 design and technology lesson on: Testing fabrics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...