Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Wood functional properties

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the difference between soft and hard woods.

      Key learning points

      1. Hardwood and softwood come from different types of trees.
      2. Softwoods are usually cheaper to purchase and sustainable as they are quicker to grow.
      3. Hardwoods are usually stronger and more durable.
      4. Softwoods are easier to shape and change.

      Keywords

      • Deciduous - trees and shrubs that lose their leaves every year

      • Evergreen - trees and shrubs that do not lose their leaves; leaves stay green

      • Hardwood - wood from trees that lose their leaves in autumn

      • Softwood - wood from trees that keep their leaves all year round

      • Grain - a pattern seen in wood that has been cut

      Common misconception

      All hardwoods are hard and all softwoods are soft.

      Balsa is very soft and light but it is a deciduous hardwood. Yew is heavy and hard but it is a coniferous softwood.

      Teacher tip

      Provide a selection of products made from hard and soft woods for close examination of the grain.

      Equipment

      See additional materials document for a list of resources needed in this lesson.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where does wood come from?

      Correct Answer: trees, a tree, forests, felled trees

      Q2.
      Which of these are made from wood?

      Correct answer: peg
      Correct answer: paper
      bottle
      Correct answer: toy car

      Q3.
      Which of these is NOT true about wood?

      natural
      Correct answer: a conductor of electricity
      opaque
      renewable
      an insulator

      Q4.
      Match these words to the descriptions.

      Correct Answer:trunk,the central column of a tree

      the central column of a tree

      Correct Answer:log,a small section of tree trunk or branch

      a small section of tree trunk or branch

      Correct Answer:bark,the rough outer layer of the tree

      the rough outer layer of the tree

      Correct Answer:branch,part of the tree that leaves grow on

      part of the tree that leaves grow on

      Correct Answer:roots,anchors the tree to the ground

      anchors the tree to the ground

      Q5.
      How do trees help the Earth's atmosphere?

      They keep the soil stable.
      They provide wood.
      Correct answer: They remove carbon dioxide from the air.
      They provide habitats for insects, birds and animals.

      Q6.
      What is deforestation?

      planting trees
      Correct answer: clearing large areas of forest
      building houses in a forest
      animals taking over a forest

      6 Questions

      Q1.
      True or false: All hardwoods are hard and all softwoods are soft.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      What makes hardwood strong?

      quick growth
      Correct answer: close grain
      Correct answer: slow growth
      loose grain
      wide trunk

      Q3.
      Which of these is a softwood tree?

      Oak
      Horse Chestnut
      Correct answer: Fir

      Q4.
      Why are external windows and doors often made from hardwood?

      easier to cut and shape
      more affordable
      Correct answer: more durable in all weathers
      Correct answer: strong so provide protection

      Q5.
      How long does it usually take for softwood trees to grow?

      0-20 years
      Correct answer: 20-40 years
      40-60 years
      60+ years

      Q6.
      What is a deciduous tree?

      Correct answer: a tree that loses its broad leaves every year
      a tree that stays green all year round
      a tree that produces needles and cones
      a tree with small leaves

      To help you plan your 6 design and technology lesson on: Wood functional properties, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...