Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Building and evaluating an accessible blog

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create an accessible blog using digital tools.

      Key learning points

      1. An accessible blog includes readable text, alt text, good contrast and clear navigation.
      2. Inclusive design means designing products so that as many people as possible can use them.
      3. Digital products should be evaluated against clear success criteria.
      4. Technology can either widen or reduce inequality depending on how it is designed.

      Keywords

      • Inclusive design - designing products so that as many people as possible can use them

      • Evaluate - reflect on what has been done well and what could be improved

      Common misconception

      Inclusive design means making lots of separate versions for different users.

      Inclusive design aims to create products that work for as many people as possible, not separate products for each group.

      Teacher tip

      In this lesson students are required to create their own digital blog. It would be useful if they could use a device and suitable application to create this online.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that has software to combine text and images in the style of a blog.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of a blog?

      to store private files offline
      Correct answer: to share information, ideas or opinions online in a structured format
      to replace all social media

      Q2.
      A is a plan that outlines the basic structure and layout of visual content.

      Correct Answer: wireframe, wire frame

      Q3.
      Responsive design automatically adjusts to different sizes on different devices.

      Correct Answer: screen

      Q4.
      What does UX focus on?

      Correct answer: how easy and enjoyable a product is for users to use
      how expensive a website is to build
      how a product looks only

      Q5.
      Match each term to its definition.

      Correct Answer:internet,a worldwide network that connects devices
      Correct Answer:digital divide,difference of those who have access to devices and those who do not
      Correct Answer:access,being able to use or obtain something
      Correct Answer:inclusion,making sure everyone can take part

      Q6.
      Why does digital inclusion matter?

      It helps people spend more time gaming.
      It makes everyone use the same device.
      Correct answer: It ensures equal access to opportunities like education and jobs.

      6 Questions

      Q1.
      What does inclusive design mean?

      designing separate products for every group
      designing only for people with disabilities
      Correct answer: designing products so that as many people as possible can use them

      Q2.
      What should you check when reviewing text for accessibility?

      Correct answer: text size
      Correct answer: text colour and contrast
      number of adverts
      Correct answer: line spacing

      Q3.
      Which of the following best demonstrates good colour contrast?

      light grey text on a white background
      pale pink text on a cream background
      Correct answer: dark blue text on a white background

      Q4.
      Evaluation is the stage of a project where you reflect on what has been done well and what could be ...

      Correct Answer: improved

      Q5.
      Inclusive design helps reduce digital ...

      Correct Answer: exclusion

      Q6.
      Match each term to its description.

      Correct Answer:inclusive design,designing products so that many people can use them
      Correct Answer:evaluation,reflecting on what works well and what needs improvement
      Correct Answer:colour contrast,the difference between text and background colours

      To help you plan your 9 digital literacy lesson on: Building and evaluating an accessible blog, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...