Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning and designing an accessible blog

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan and apply accessibility principles in digital design.

      Key learning points

      1. User experience (UX) focuses on how easy and enjoyable a product is to use.
      2. A wireframe is a simple visual plan or layout of a digital product, such as a website or blog.
      3. Clear structure and navigation improve accessibility.
      4. Accessibility should be planned from the beginning of a project.

      Keywords

      • Wireframe - a plan that outlines the basic structure and layout of visual content

      • User experience (UX) design - the process of designing products such as websites, apps or blogs to make them easy, useful and enjoyable to use

      • Blog - short for 'weblog', a regularly updated website or web page that contains diary-style articles

      Common misconception

      User experience (UX) design does not affect assessibility.

      User experience (UX) design is the process of designing products such as websites, apps or blogs to make them easy, useful and enjoyable to use. This includes ensuring that they are accessible to a wide audience.

      Teacher tip

      In this lesson students are required to create their own digital blog. It would be useful if they could use a device and suitable application to create this online.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that has software to combine text and images in the style of a blog.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each accessibility tool to its description.

      Correct Answer:alt text,a written description of an image
      Correct Answer:screen reader,software that reads web page content aloud
      Correct Answer:high colour contrast,difference between text and background colours

      Q2.
      Digital accessibility means designing technology so it can be used by people with a variety of different ...

      Correct Answer: needs, requirements, abilities, disabilities

      Q3.
      Which of the following is an accessibility feature?

      flashy animations
      small fonts
      Correct answer: alt text for images

      Q4.
      Which of the following is an example of a common accessibility mistake?

      clear navigation
      Correct answer: using images instead of text
      high colour contrast
      auto-playing videos

      Q5.
      AI systems identify patterns in the that they are given.

      Correct Answer: data

      Q6.
      happens when an AI system produces results that are not fair or balanced.

      Correct Answer: Bias, bias

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are typically included in a wireframe?

      Correct answer: main content areas
      colours
      Correct answer: navigation bar
      Correct answer: side bar

      Q2.
      A blog is short for ...

      Correct Answer: weblog, web log

      Q3.
      Blog posts usually appear in __________ order.

      Correct answer: reverse chronological order
      random order
      alphabetic order

      Q4.
      What does UX stand for?

      user extension
      universal experience
      Correct answer: user experience

      Q5.
      Good UX design reduces user __________ and increases engagement.

      Correct answer: frustration
      enjoyment
      feedback

      Q6.
      Match each feature to why it is important.

      Correct Answer:clear navigation,helps users find information quickly
      Correct Answer:good colour contrast,helps visually impaired users access content
      Correct Answer:responsive design,automatically adjusts content to different screen sizes

      To help you plan your 9 digital literacy lesson on: Planning and designing an accessible blog, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...