Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is digital inclusion?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify factors that affect access to the digital world.

      Key learning points

      1. Digital inclusion means ensuring equality of access to digital tools.
      2. Digital exclusion happens when people cannot fully participate in the digital world.
      3. The digital divide describes the gap between those who have access to technology and those who do not.
      4. Access to devices, internet connection, affordability, location and digital skills all affect digital inclusion.

      Keywords

      • Inclusion - ensuring everyone can take part

      • Digital divide - the difference between those who have access to digital devices and tools and those who do not

      • Connectivity - being able to connect to a network, especially the internet

      Common misconception

      Having internet access is not very important for participating fully in society.

      Many essential services, such as education, healthcare appointments, job applications and banking, are now online.

      Teacher tip

      This lesson contains a number of opportunities for classroom discussion. Perhaps use a think, pair, share approach to encourage pupils to engage in the discussion.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the internet?

      a type of computer
      a social media app
      Correct answer: a global network that connects computers and devices

      Q2.
      What does “access” mean?

      Correct answer: to have the ability to use or obtain something
      to block something
      to delete something

      Q3.
      Why do people use the internet in everyday life?

      only for playing games
      Correct answer: to access services like education, banking, shopping and communication
      to avoid speaking to others

      Q4.
      A laptop, tablet or smartphone is an example of a digital .

      Correct Answer: device

      Q5.
      means making sure everyone can take part and is not left out.

      Correct Answer: Inclusion

      Q6.
      What is the most likely effect of lacking digital skills?

      free access to devices
      improved job opportunities
      Correct answer: difficulty completing online forms

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes digital inclusion?

      spending too much time online
      using social media safely
      banning smartphones in school
      Correct answer: making sure everyone has access to devices and internet connectivity

      Q2.
      The digital describes the gap between those who have access to digital devices and those who do not.

      Correct Answer: divide

      Q3.
      Why might people living in rural areas experience digital exclusion?

      rural areas do not need the internet
      Correct answer: rural areas often have slower or less reliable internet connectivity
      all rural areas have free high-speed Wi-Fi

      Q4.
      Alex does not have internet access at home. What might Alex find difficult?

      walking to school
      charging a smartphone
      Correct answer: completing homework that requires online research
      Correct answer: talking to friends who use online messaging

      Q5.
      Which of the following are factors that affect access to digital tools and devices?

      Correct answer: affordability
      favourite subject
      average school grade
      Correct answer: location

      Q6.
      Laura shares one smartphone with three siblings and only gets limited time online. Which factor is mainly affecting Laura’s access?

      location
      age
      confidence
      Correct answer: affordability

      To help you plan your 9 digital literacy lesson on: What is digital inclusion?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...