New
New
Year 1

Characters and plot in the story 'Ada Twist, Scientist'

I can talk about the characters and plot in the story "Ada Twist, Scientist" to make a prediction.

New
New
Year 1

Characters and plot in the story 'Ada Twist, Scientist'

I can talk about the characters and plot in the story "Ada Twist, Scientist" to make a prediction.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Predictions about the plot can be made using the front cover, title, illustrations and what we know
  2. A front cover shares the title, "Ada Twist, Scientist", the author, Andrea Beaty and illustrations
  3. Sometimes, authors write a range of books with similarities
  4. Looking at other books by the same author can help us to make links
  5. Front covers and our own interests help us to decide which books we'd most like to read

Common misconception

Pupils may struggle to link their own knowledge of the world to the texts to support their predictions.

Link the titles of the texts to what you have done in school, e.g. 'We drew symbols in our science experiment', 'A president is someone who leads something like our headteacher or the pupil council' etc.

Keywords

  • Character - a person or animal in a story

  • Plot - what happens in a story

  • Prediction - making a guess using what we know

  • Illustration - a picture in a book

  • Author - an author is responsible for crafting the words that make up a text.

Equipment

You will need a copy of the 2016 Abrams Books for Young Readers edition of 'Ada Twist, Scientist' by Andrea Beaty.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the term to its definition.
Correct Answer:title,name of something, such as a story

name of something, such as a story

Correct Answer:author,a person who writes the words of a story

a person who writes the words of a story

Correct Answer:illustrator,a person who draws the pictures in a story

a person who draws the pictures in a story

Correct Answer:illustration,the drawings in a story

the drawings in a story

Q2.
What is a prediction?
what a story is about
Correct answer: a guess using what we know about what a story might be about
where a story happens
the people or animals in a story
Q3.
Which word can you use to explain why you think something?
Correct answer: because
and
or
when
Q4.
Which of these are adjectives to describe someone's appearance?
Correct answer: tall
happy
Correct answer: old
curious
Q5.
Which of these are adjectives to describe someone's personality?
tall
Correct answer: happy
old
Correct answer: curious
Q6.
Which of these can we use to make a prediction?
the year a story comes out
Correct answer: the front cover
Correct answer: title
Correct answer: knowledge about the topic
Correct answer: illustrations

6 Questions

Q1.
Which of these things are on the front cover of 'Ada Twist, Scientist' by Andrea Beaty?
Correct answer: the title
Correct answer: illustration of a girl and a boy
illustration of a dog
Correct answer: the author's name
an explanation about what the book is about
Q2.
Which of these adjectives describe how 'Ada Twist' looks on the front cover?
bored
Correct answer: interested
Correct answer: curious
unhappy
Q3.
Which of these statements are true about making predictions?
Correct answer: I can use the illustrations and the title to help me make a prediction.
Every person's prediction has to be the same.
Correct answer: I can link knowledge of the world that I know to help me make a prediction.
Correct answer: I can think of other books written by the same author to make a prediction.
You always make a prediction after reading the whole book.
Q4.
Which of these are stories by Andrea Beaty?
Correct answer: 'Ada Twist, Scientist'
'The Gruffalo'
Correct answer: 'Rosie Revere, Engineer'
'The Magic Porridge Pot'
Q5.
Match the part of the front cover to its description from 'Ada Twist, Scientist' by Andrea Beaty.
Correct Answer:title,'Ada Twist, Scientist'

'Ada Twist, Scientist'

Correct Answer:author,Andrea Beaty

Andrea Beaty

Correct Answer:illustration,a little girl with science goggles and a boy looking confused

a little girl with science goggles and a boy looking confused

Correct Answer:illustrator,David Roberts

David Roberts

Q6.
Match the character's name to the job.
Correct Answer:'Ada Twist',scientist

scientist

Correct Answer:'Lila Greer',teacher of the year

teacher of the year

Correct Answer:'Rosie Revere',engineer

engineer

Correct Answer:'Sofia Valdez',future prez

future prez