New
New
Year 1

Thinking from the character's perspective in 'Anna Hibiscus' Song'

I can think from someone else's perspective.

New
New
Year 1

Thinking from the character's perspective in 'Anna Hibiscus' Song'

I can think from someone else's perspective.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. One way of inferring a character's feelings is looking at their expressions in an illustration
  2. One way of inferring a character's feelings is reading about how they move, what they do and what they say
  3. Discussing the feelings of others helps to generate powerful adjectives to describe an emotion or event
  4. Using 'I', 'me', 'my', 'we' or 'us' is a way of speaking in the first person

Common misconception

Pupils may struggle to recall the event of the story to be able to express that part.

When you are re-reading the story at the start of the lesson, model the expression of the characters as you are reading and drip-feed in some vocabulary that you could use.

Keywords

  • Perspective - a point of view

  • Adjective - describes a noun

  • Emotion - a feeling or mood

  • First person - the 'I/we' perspective

Get pupils to repeat 'I look ...' sentences so they have an opportunity to say newly introduced vocabulary. e.g. the children mirror the facial expression and tone and repeat 'I look energetic!'.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2012 Walker Books edition of 'Anna Hibiscus' Song' by Atinuke.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Who is the main character in the story?
Correct answer: Anna Hibiscus
Mama
Papa
Grandfather
Q2.
Where is the setting of the story?
the woods
the park
Correct answer: Anna's house
the shopping centre
Q3.
Which of these explains the meaning of emotions?
Emotions describe what someone looks like
Emotions describe your feelings on the inside and your appearance
Correct answer: Emotions are how you are feeling on the inside
Q4.
Complete this sentence. Words that describe nouns, including emotions are called ...
nouns
verbs
Correct answer: adjectives
Q5.
Which adjectives could you use to describe Anna during the story?
Correct answer: happy
upset
lonely
Correct answer: calm
Q6.
Match the term to its example from the story 'Anna Hibiscus' Song'
Correct Answer:character,Anna

Anna

Correct Answer:setting,Nigeria, Africa

Nigeria, Africa

Correct Answer:plot,Anna wants to find out what her family do when they are happy

Anna wants to find out what her family do when they are happy

6 Questions

Q1.
Imagine you are Anna. What did Uncle Tunde tell you that he does when he feels happy?
He told me he pounds yams
He told me he counts to five
Correct answer: He told me he dances to his car radio
He told me he hugs people
Q2.
Imagine you are Anna. What did the Cousins tell you that they do when they feel happy?
Correct answer: They told me they like to do gymnastics
They told me they like to dance to the car radio
They told me they like to squeeze someone's hands
They told me they count to five
Q3.
Which is another adjective you could use to describe feeling calm?
angry
confused
Correct answer: relaxed
energetic
Q4.
What inspired Anna to sing a song?
the sound of the waves
Correct answer: the sound of the birdsong
the smell of the mangoes in the tree
the music from the car radio
Q5.
Which of these words would you use if you were speaking from your own perspective about yourself?
Correct answer: I
she
Correct answer: me
Correct answer: my
Q6.
Match the feelings of Anna at different points in the story.
Correct Answer:Anna sitting in the tree,calm

calm

Correct Answer:Anna pounding yams,strong

strong

Correct Answer:Anna doing gymnastics,active

active