New
New
Year 2

Joining with 'and'

I can join two simple sentences with 'and'.

New
New
Year 2

Joining with 'and'

I can join two simple sentences with 'and'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'And' is a type of joining word.
  2. Joining two simple sentences with 'and' forms a compound sentence.
  3. The second idea builds on to the first idea if 'and' is used to join them.
  4. Each of the two ideas holds equal grammatical weight in the sentence.
  5. Grammatically accurate sentences start with capital letters and most often end with full stops.

Common misconception

Pupils may think they have written a compound sentence just because they have included 'and'.

Look at sentences on a balancing scale with 'and' in the middle. Highlight that both ideas either side of 'and' must make complete sense.

Keywords

  • Joining word - a word that joins words or ideas

  • Compound sentence - a sentence formed of two simple sentences and a joining word

Choose images from stories that your class enjoy reading and orally rehearse some ideas first. Provide the first sentence followed by 'and' for those who might need extra support with this.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
A simple sentence must contain which two of these?
an exclamation mark
Correct answer: a verb
an adverb
Correct answer: a capital letter at the start
Q2.
Which sentence is grammatically accurate?
The food is Cold.
the food is cold
The food is cold
Correct answer: The food is cold.
Q3.
Tick the simple sentences that make complete sense on their own.
The lion
Correct answer: The lion is hungry.
tired
Correct answer: Izzy is tired.
Q4.
Match the word to the word class:
Correct Answer:whispers,verb

verb

Correct Answer:quietly,adverb

adverb

Correct Answer:quiet,adjective

adjective

Correct Answer:child,noun

noun

Q5.
Which word is a verb?
the
Correct answer: is
weather
hot
Q6.
Match the first idea to the second idea that it relates to.
Correct Answer:The ice cream melted.,It dripped on the floor.

It dripped on the floor.

Correct Answer:The show finished.,The audience clapped.

The audience clapped.

6 Questions

Q1.
Identify the joining word.
the
I
Correct answer: and
they
Q2.
Tick the compound sentences which contain two ideas of equal importance.
Ben wears a blue and orange jumper.
We ate fish and chips.
Correct answer: The building is large and the garden is lovely.
Correct answer: Aisha grabbed her coat and she played in the snow.
Q3.
Which word joins these two simple sentences together? I bought some sweets ______ I gave one to my friend.
Correct Answer: and, And
Q4.
Match the simple sentence and the compound sentence.
Correct Answer:simple sentence,Put on your shoes.

Put on your shoes.

Correct Answer:compound sentence,Get your coat and go into the playground.

Get your coat and go into the playground.

Q5.
The joining word 'and' is used to...
Correct answer: build on an idea.
describe.
tell someone to do something.
express a fact or opinion.
Q6.
Tick the compound sentence.
Sam ordered a cake for dessert.
We ate pasta and pizza.
Correct answer: We went to the restaurant and we ate pasta.
Correct answer: Sam ordered a cake and everybody sang "Happy Birthday".