New
New
Year 2

Writing a section about Florence Nightingale in a non chronological report

I can write a section about Florence Nightingale in a non-chronological report.

New
New
Year 2

Writing a section about Florence Nightingale in a non chronological report

I can write a section about Florence Nightingale in a non-chronological report.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A viewpoint is how you see or feel about something.
  2. Viewpoint fronted adverbials are sentence starters that share the writer’s view on something.
  3. All fronted adverbials start with capital letters and have a comma after.
  4. This section of the report contains interesting facts about Florence Nightingale's life.
  5. Sentences should be said aloud before writing to ensure they make sense and read back once written to check for errors.

Common misconception

Pupils may use viewpoint fronted adverbials inaccurately by selecting the wrong intensity. For example, using 'shockingly' before a piece of information that isn't shocking.

Teach children to accurately guage the intensity of a statement or fact and then choose the right viewpoint fronted adverbial to match. You could turn this into a game they play in pairs.

Keywords

  • Viewpoint fronted adverbial - a sentence starter that gives the writer’s point of view

  • Viewpoint - how you see or feel about something

Play a game outside of the lesson where the pupils tell stories about their own lives using viewpoint fronted adverbials.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
When was Florence Nightingale born?
Correct answer: 1820
1920
2020
Q2.
When did Florence move to England?
Correct answer: when she was a baby
when she was a teenager
when she was an adult
Q3.
Florence decided at an early age that she wanted to become a ...
teacher.
Correct answer: nurse.
doctor.
Q4.
How many nurses did Florence take with her to Crimea?
none
Correct answer: 38
300
Q5.
Why was Florence known as the 'Lady with the Lamp'?
she collected lamps
Correct answer: she carried a lamp with her at night
she always turned off everyone's lamps
Q6.
After the war, Florence set up her own...
hospital.
swimming school.
Correct answer: nursing school.

6 Questions

Q1.
How a person sees or feels about something can be known as their ...
question.
Correct answer: viewpoint.
fact.
Q2.
A fronted adverbial is a sentence starter followed by what piece of punctuation?
full stop
exclamation mark
Correct answer: comma
Q3.
Which of these is not a type of fronted adverbial?
fronted adverbial of time
fronted adverbial of place
viewpoint fronted advebrial
Correct answer: joining fronted adverbial
Q4.
A viewpoint fronted adverbial is a sentence starter that gives the writer’s ...
personal details.
Correct answer: point of view.
age.
Q5.
Which of these viewpoint fronted adverbials would work best at the start of this sentence? The hospitals were full of dirt and maggots.
Correct answer: Shockingly,
Amazingly,
Incredibly,
Q6.
Why is it important to read back your writing?
Correct answer: to check for mistakes that may need editing
to spot words that are written neatly
to see how many words you have written
Correct answer: to check for correct punctuation