Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning to write a section about Florence Nightingale in a report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make a plan for writing about Florence Nightingale in a non-chronological report.

      Key learning points

      1. A non-chronological report is a type of non-fiction text.
      2. A non-chronological report provides information on a subject, person or event.
      3. Notes are used when making a plan and they are short and only capture key vocabulary and important information.
      4. Notes are not written in full sentences and do not require capital letters, full stops or commas.

      Keywords

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      • Non-chronological report - a non-fiction text that is not written in time order

      Common misconception

      Pupils may want to include every detail when writing their plan.

      Teach pupils that a plan will help them when writing by guiding them on what content to include in each sentence. Model a written plan.

      Teacher tip

      You may want to provide a planning document for the children to write their notes in and a word bank/ images for prompts at their tables.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Florence Nightingale was named after ...

      Correct answer: an Italian city.
      a family member.
      her favourite food.

      Q2.
      After being born in Italy, Florence moved to which country?

      Spain
      France
      Correct answer: England

      Q3.
      What country was Mary Seacole born in?

      England
      Correct answer: Jamaica
      Italy

      Q4.
      What was Mary Seacole's job?

      nurse
      Correct answer: doctress
      teacher

      Q5.
      Both Mary Seacole and Florence Nightingale travelled to Crimea. What was happening in Crimea at the time?

      Correct answer: a war
      a storm
      a festival

      Q6.
      What was the title of Mary Seacole's autobiography?

      Correct answer: The Wonderful Adventures of Mrs. Seacole in Many Lands
      Mary in Wonderland
      Mary Seacole's Life

      6 Questions

      Q1.
      Complete this sentence. When we write a plan, we use ...

      Correct answer: notes.
      full sentences.
      all capital letters.

      Q2.
      Which two of these do notes capture?

      Correct answer: key vocabulary
      Correct answer: important information
      every detail

      Q3.
      Complete this sentence. The purpose of notes is to help the writer to ...

      practise their handwriting.
      Correct answer: organise information.
      write full sentences.

      Q4.
      Which of these are often used in note-taking?

      drawings
      full sentences
      Correct answer: bullet points

      Q5.
      Which of these do notes not need to have?

      bullet points
      key words
      Correct answer: capital letters, full stops and commas

      Q6.
      What could we shorten the word Florence to in our notes to save us having to write her full name?

      Correct answer: Flo
      Florence Nightingale
      The Lady with the Lamp

      To help you plan your 2 English lesson on: Planning to write a section about Florence Nightingale in a report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...