Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the second entry of Florence Nightingale's diary

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make a plan for writing a diary entry as Florence Nightingale.

      Key learning points

      1. Writing in a diary will mostly be in the past tense.
      2. Past tense tells the reader something happened before now.
      3. Notes are used when making a plan and they are short and only capture key vocabulary and important information.

      Keywords

      • Past tense - a way of writing that tells the reader something happened in the past

      • Verb - a doing or a being word

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      Common misconception

      Pupils may write full sentences in their plan.

      Teach children how to write notes which are short and capture key vocabulary and important information. Encourage children to include adverbs and joining words that they want to use, but written out of full sentences.

      Teacher tip

      Pupils can practise writing full sentences using their notes on mini-whiteboards ahead of writing this section.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Diaries are written about ...

      made-up characters
      made-up settings
      Correct answer: real events

      Q2.
      When writing a diary pretending to be another person, you are writing from that person's ...

      house
      Correct answer: perspective
      opinion

      Q3.
      True or false? Past tense tells the reader that something happened before now.

      Correct Answer: true, True

      Q4.
      Which of these verbs are past tense?

      see
      seeing
      Correct answer: saw

      Q5.
      Which of these words would you find in a piece of writing written in the 'first person'?

      you
      Correct answer: me
      they

      Q6.
      When we write, which of these do we always try and do?

      Correct answer: Read our sentences out loud to check they make sense and edit to improve
      Never read our sentences out loud
      Read the first sentence out loud only

      6 Questions

      Q1.
      In a diary, you will use lots of ...

      Correct answer: past tense verbs
      future tense verbs
      question marks

      Q2.
      Which of these is a past tense verb?

      sweep
      sweeping
      Correct answer: swept

      Q3.
      Which of these is a past tense verb?

      clean
      Correct answer: cleaned
      cleaning

      Q4.
      Which is the past tense verb in this sentence: Last week, I visited the zoo.

      last
      Correct answer: visited
      zoo

      Q5.
      What is the past tense version of the word 'add'?

      Correct answer: added
      adding
      addt

      Q6.
      True or false? When we write a plan, we use notes.

      Correct Answer: true, True

      To help you plan your 2 English lesson on: Planning the second entry of Florence Nightingale's diary, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...