Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and responding to 'Please Mrs Butler' by Allan Ahlberg

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give a personal response to the poem and perform it.

      Key learning points

      1. Allan Ahlberg is one of Britain’s most popular and successful children’s writers and is known for his fun storytelling.
      2. ‘Please Mrs Butler’ is a poem about a child asking their teacher for help.
      3. ‘Please Mrs Butler’ is written as a conversation between two characters and can be performed in a pair.
      4. Performing a poem using expression and gestures will help to express to an audience how a character is feeling.

      Keywords

      • Character - a person or animal in a piece of fiction writing

      • Expression - reading with feelings and emotion to bring the poem to life

      • Gesture - a movement that helps express an idea or meaning

      Common misconception

      Pupils may find it hard to work together as a pair to perform the poem.

      Teach pupils that performing 'Please Mrs Butler' as a pair will help to create the scene and express how the characters are feeling. Model with another adult how to work together to perform and react to what the other one is saying.

      Teacher tip

      You may wish to read some of Allan Ahlberg's other poems or share some of his many books with your class.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘Please Mrs Butler’ in the 1984 Puffin edition of ‘Please Mrs Butler: The Timeless School Poetry Collection’ written by Allan Ahlberg for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these poets wrote the poem 'Home Time'?

      James Carter
      Correct answer: Rachel Rooney
      John Foster

      Q2.
      True or false? Perspective is the point of view or position from which the poet writes.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      True or false? The poem 'Home Time' is written from the perspective of a classroom bin.

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      __________ is a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human.

      Personality
      Correct answer: Personification
      Simile

      Q5.
      Which of these words taken from the poem 'Home Time' means 'strong disapproval or disappointment'?

      Correct answer: "disgrace"
      "relief"
      "teacher"

      Q6.
      In the poem 'Home Time', why is the clock relieved?

      Correct answer: Because the children have all left.
      Because the children are making lots of noise.
      Because the children can tell the time.

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Allan Ahlberg was born in Croydon, but grew up in a town called Oldbury, which is near Birmingham.

      Correct Answer: true, True

      Q2.
      Which of these were jobs that Allan Ahlberg tried after leaving school?

      Correct answer: postman
      Correct answer: plumber's assistant
      hairdresser
      Correct answer: gravedigger

      Q3.
      True or false? Allan Ahlberg is known for his fun storytelling.

      Correct Answer: true, True

      Q4.
      Allan Ahlberg created a lot of books with his wife Janet. He wrote the books and she __________ them.

      published
      edited
      Correct answer: illustrated

      Q5.
      Which of these books were created by Allan and Janet Ahlberg?

      Correct answer: 'Funnybones'
      'Matilda'
      Correct answer: 'The Jolly Postman'
      Correct answer: 'Peepo'

      Q6.
      The poem 'Please Mrs Butler' is written as a __________ between two characters.

      personification
      Correct answer: conversation
      game

      To help you plan your 2 English lesson on: Reading and responding to 'Please Mrs Butler' by Allan Ahlberg, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...