New
New
Year 1

Exploring the genre of fairy tales in 'Jack and the Beanstalk'

I can name the features of a traditional tale.

New
New
Year 1

Exploring the genre of fairy tales in 'Jack and the Beanstalk'

I can name the features of a traditional tale.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Traditional tales are stories that are retold again and again and can be retold in different ways.
  2. Some traditional tales have magical aspects such as magic beans or beanstalks.
  3. Traditional tales try to teach us a lesson about something.
  4. Traditional tales often have heroes and villains.
  5. Jack could be described as the hero or the villain from different perspectives.

Common misconception

Pupils may struggle to compare fairy tales.

Use fairy tales that are relevant to your curriculum, including tales pupils already know well. If pupils know stories well, they will find it easier to make links and to spot other similar features.

Keywords

  • Traditional tale - stories that are retold again and again in different ways that often include fictional or magical aspects

  • Genre - a literary style with particular characteristics

  • Fiction - when authors create made up stories with characters, places and adventures which did not happen in real life.

  • Magical - made by magic

  • Character - a person or an animal in a story

Provide lots of opportunities to re-read the whole story to the class. Retell the story how you would like them to write it - past tense, using descriptive language and using 'and' to join two ideas. Look at lessons 7-9 for examples.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What do we call the name of a book?
the author
the illustrator
Correct answer: the title
the illustration
Q2.
__________ is a type of story that is made up or imagined.
An author
A poem
Correct answer: Fiction
Non-fiction
Q3.
Match each word to its meaning.
Correct Answer:character,a person or animal in a story

a person or animal in a story

Correct Answer:setting,where the story takes place

where the story takes place

Correct Answer:plot,what happens in the story

what happens in the story

Q4.
Match the main characters to the titles of these well-known stories.
Correct Answer:the Tiger,'The Tiger Who Came to Tea'

'The Tiger Who Came to Tea'

Correct Answer:the caterpillar,'The Very Hungry Caterpillar'

'The Very Hungry Caterpillar'

Correct Answer:the goats,'The Three Billy Goats Gruff'

'The Three Billy Goats Gruff'

Q5.
Which of these characters is a hero?
Big Bad Wolf
Correct answer: Fairy Godmother
Giant
Troll
Q6.
Which of these characters is a villain?
Correct answer: Big Bad Wolf
Fairy Godmother
Cinderella
Correct answer: Troll

6 Questions

Q1.
Traditional tales are always …
Correct answer: fiction
non-fiction
poems
rhyming
Q2.
What do fairy tales usually include?
photographs
numbers
Correct answer: magic
real information
Q3.
Which of these are characters from the story 'Jack and the Beanstalk'?
beanstalk
magic beans
Correct answer: Jack
Correct answer: Giant
Q4.
Which of these is a setting in the story of 'Jack and the Beanstalk'?
Correct answer: a castle in the clouds
Correct answer: Jack's house
magic beans
Giant
Q5.
Match each word to the correct example.
Correct Answer:character,Giant

Giant

Correct Answer:setting,a castle in the clouds

a castle in the clouds

Correct Answer:plot,Jack climbed the beanstalk

Jack climbed the beanstalk

Q6.
Identify the magical people, places and things in 'Jack and the Beanstalk'.
Jack
Correct answer: talking harp
Correct answer: beanstalk
cow
Correct answer: magic beans

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.