New
New
Year 1

Character description of the giant in 'Jack and the Beanstalk'

I can join two ideas together when describing the giant.

New
New
Year 1

Character description of the giant in 'Jack and the Beanstalk'

I can join two ideas together when describing the giant.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Adjectives can be used to describe a character's appearance and personality, such as 'enormous, greedy' giant.
  2. When using two adjectives, a comma is placed in between them, such as 'the enormous, greedy giant'.
  3. Two ideas can be joined together using 'and' to form one sentence.
  4. Using 'and' connects two ideas together.
  5. Referring to the giant as 'he' after naming him makes writing less repetitive.

Common misconception

Pupils may find it difficult to recognise that an idea must make sense on its own.

Support pupils using a sentence scaffold that guides them to join another complete simple sentence with 'and' rather than using 'and' followed by another phrase or expanded noun phrase.

Keywords

  • Character - a person or animal in a story

  • Personality - the special qualities that make a character themselves

  • Appearance - what someone or something looks like

  • Adjective - describes a noun

  • Joining word - a word that joins words or ideas

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each punctuation mark to its name.
Correct Answer:.,full stop

full stop

Correct Answer:,,comma

comma

Correct Answer:?,question mark

question mark

Correct Answer:!,exclamation mark

exclamation mark

Q2.
Nouns are ...
doing or being words.
Correct answer: naming words for people, places or things.
words that describe or give more information about a verb.
describing words.
Q3.
Adjectives ...
are doing or being words.
are naming words for people, places or things.
are words that describe or give more information about a verb.
Correct answer: describe nouns.
Q4.
Match each word to the correct word class.
Correct Answer:coat,noun

noun

Correct Answer:jumping,verb

verb

Correct Answer:warm,adjective

adjective

Q5.
Identify the adjective in the following sentence: 'The grey clouds moved.'
The
Correct answer: grey
clouds
moved
Q6.
Every simple sentence must ...
ask the reader a question.
Correct answer: begin with a capital letter.
Correct answer: make complete sense.
include rhyming words.

6 Questions

Q1.
Identify the joining word.
the
he
Correct answer: and
had
Q2.
Which adjectives best describe the giant?
lovely
boring
Correct answer: angry
Correct answer: scary
stomped
Q3.
Which expanded noun phrase has the correct punctuation?
wild, green, hair
wild. green hair
Correct answer: wild, green hair
wild green hair
Q4.
Identify the compound sentence.
The cross giant had yellow teeth.
Correct answer: The cross giant had yellow teeth and he had mean eyes.
The cross giant had yellow and pointy teeth,
The cross giant had yellow teeth and mean eyes.
Q5.
Which sentence is written correctly?
He had enormous smelly feet.
He had enormous, smelly feet
he had enormous, smelly feet.
Correct answer: He had enormous, smelly feet.
Q6.
Which sentence would build onto the first idea here to create a compound sentence? 'The angry giant had yellow teeth and __________.'
Jack bought the magic beans
Correct answer: He had hot, stinky breath
The goose laid a golden egg
His Mum threw the beans out of the window

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.