New
New
Year 1

Retelling 'Jack and the Beanstalk' and using a story mountain

I can plan a story using a story mountain.

New
New
Year 1

Retelling 'Jack and the Beanstalk' and using a story mountain

I can plan a story using a story mountain.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Retelling a story helps us to remember the main events and use storytelling language, such as 'Once upon a time'
  2. Using storytelling language helps us to sequence events and provide a structure
  3. Story mountains map out the beginning, middle and end
  4. Powerful adjectives, verbs and adverbs can be added to a story mountain, such as 'enormous', 'crept', 'angrily'
  5. Story mountains help to plan a story

Common misconception

Pupils may struggle to generate descriptive language for Task B.

Provide pupils with a word bank that includes two columns: expanded noun phrases and verbs. Encourage pupils to pick at least one from each column and add it it to their story mountain.

Keywords

  • Sequence - following the order in which a series of events happened

  • Structure - the order of events within a narrative that gives it a coherent and engaging flow

  • Description - using words to help someone imagine what something is like

  • Main events - main parts of a story

  • Adverb - a word that describes or gives more information about a verb, adjective, or other adverbs

For Task A, provide pupils with the six main events in the story in the wrong order. Ask them to cut and paste the events into the correct order on their story mountain.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word is the adjective in this sentence: Jack lived with his lonely mother.
Jack
lived
Correct answer: lonely
mother
Q2.
Match the word to the word class from this sentence: Jack took the magical beans.
Correct Answer:magical,adjective

adjective

Correct Answer:beans,noun

noun

Correct Answer:took,verb

verb

Q3.
Stories that are made up or imagined are ...
poems
Correct answer: fiction
non-fiction
titles
Q4.
Which word completes this sentence so that it is in the past tense? Jack __________ away from the giant.
runs
Correct answer: ran
is running
Q5.
Complete this sentence: All stories include a beginning, middle and ...
villain.
Correct answer: end.
song.
poem.
Q6.
Which sentence is correctly written?
he met a strange, old man.
He met a strange, old man
Correct answer: He met a strange, old man.
He met. a strange, old man.
he met a Strange, Old man.

6 Questions

Q1.
What does 'sequencing' mean?
a type of book
Correct answer: putting things in order
talking about features of a book
Q2.
Which of these events happens at the beginning of the story?
Jack chopped down the beanstalk with an axe.
The angry giant chased after Jack.
Correct answer: Jack sold the cow for some magical beans.
Jack and his mother lived happily every after.
Q3.
Which of these are sequencing words?
Correct answer: One day,
Correct answer: After that,
Who,
Correct answer: Finally,
How
Q4.
Which of these are adverbs?
climbed
walked
Correct answer: quickly
Correct answer: noisily
then
Q5.
Choose the expanded noun phrase that best describes the giant.
smelly giant
enormous giant
small, young giant
Correct answer: sleepy, smelly giant
Q6.
Match the word to the word class.
Correct Answer:gigantic,adjective

adjective

Correct Answer:clambered,verb

verb

Correct Answer:beanstalk,noun

noun

Correct Answer:quickly,adverb

adverb

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.