New
New
Year 2

Planning the opening of ‘Lucky Dip'

I can make a plan for writing the opening of ‘Lucky Dip’.

New
New
Year 2

Planning the opening of ‘Lucky Dip'

I can make a plan for writing the opening of ‘Lucky Dip’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Creating a plan is a good way to help you prepare before completing a piece of writing
  2. Our plans will contain ambitious vocabulary
  3. Two adjectives in an expanded noun phrase should be separated by a comma
  4. Adverbs should be used to describe a verb

Common misconception

Pupils may think that all words are ambitious vocabulary.

Teach pupils that there can be multiple options when selecting vocabulary and they need to carefully choose the most precise words in their writing.

Keywords

  • Planning - preparing to write by generating vocabulary

  • Ambitious vocabulary - using words that are precise and descriptive

You may wish to use the Year 1 Word Class unit to ensure all pupils are confident on that before tackling this lesson.
Teacher tip

Equipment

You need access to the 2001 animation ‘Lucky Dip’ by Emily Skinner for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What type of stories involve made-up characters?
Correct answer: fiction
non-fiction
both
Q2.
When writing a fiction story, a writer will create ...
Correct answer: characters.
punctuation rules.
nothing at all.
Q3.
True or false? A character is a person or animal in a fictional story. They are not real and have been created by the mind of the writer.
Correct Answer: true, True
Q4.
To try and put a character in the reader's mind, the writer must describe ...
their shoe size.
Correct answer: their appearance and personality.
everything else but not that character.
Q5.
A character's appearance is ...
how the sound.
Correct answer: how they look.
how they behave.
Q6.
When describing a character, a writer will often use expanded noun phrases. Which of these is an example of an expanded noun phrase?
eyes
hair
Correct answer: wide, angry eyes

6 Questions

Q1.
Which of these sections of a story comes first?
climax
Correct answer: opening
resolution
build-up
Q2.
Put these sections of a story in the correct order.
1 - opening
2 - build-up
3 - climax
4 - resoluton
Q3.
The opening introduces the reader to the setting and the ...
smaller characters.
Correct answer: main characters.
entire list of characters in the story.
Q4.
The main character in 'Lucky Dip' is ...
Correct answer: Emily.
Emily's grandmother.
Emily's grandfather.
Q5.
True or false? A plan should contain ambitious vocabulary.
Correct Answer: true, True
Q6.
Which of these adjectives is an example of ambitious vocabulary?
big
Correct answer: vast
cold