New
New
Year 2

Generating vocabulary to describe the characters in the story ‘Lucky Dip'

I can generate vocabulary to describe the characters in the story ‘Lucky Dip’.

New
New
Year 2

Generating vocabulary to describe the characters in the story ‘Lucky Dip'

I can generate vocabulary to describe the characters in the story ‘Lucky Dip’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An adjective is a word that describes a noun.
  2. Two adjectives describing a noun is called an expanded noun phrase.
  3. A comma should be used to separate adjectives in an expanded noun phrase.
  4. A character is a person or animal in a fictional story. They are not real and have been created by the writer.

Common misconception

Pupils may find it harder to describe a character's personality, especially from an animation with nothing written down.

Encourage pupils to analyse the character's actions in the animation carefully, thinking about what this tells us about their personality. Model some examples e.g. Emily leaves her parents and enters the arcade alone - this tells us she is brave.

Keywords

  • Vocabulary - the words a writer uses

  • Expanded noun phrase - a group of words with no verb that adds detail to a noun

  • Character - a person or animal in a fictional story

Equipment

You need access to the 2001 animation ‘Lucky Dip’ by Emily Skinner for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the name for the place where a story is set?
a character
Correct answer: a setting
a narrative
Q2.
True or false? A setting must be described in as much detail as possible to help the reader clearly picture it in their mind.
Correct Answer: true, True
Q3.
When describing a setting in detail, a writer will include lots of ...
verbs.
Correct answer: adjectives.
adverbs.
Q4.
In an expanded noun phrase, what comes between the two adjectives?
a full stop
a question mark
a noun
Correct answer: a comma
Q5.
Which of these is an example of an expanded noun phrase?
beach
sandy beach
Correct answer: golden, sandy beach
Q6.
Which of these nouns could be described with the adjectives 'icy' and 'blustery'?
the sand
the pier
Correct answer: the wind

6 Questions

Q1.
True or false? Fiction stories involve made-up characters.
Correct Answer: true, True
Q2.
Fill in the blank in the following sentence: 'The writer can use their __________ to create whatever characters they want to be in their story.'
dictionary
newspaper
Correct answer: imagination
Q3.
Fill in the blank in the following sentence: 'A __________ is a person or animal in a fictional story.'
setting
Correct answer: character
title
Q4.
Fill in the blank in the following sentence: 'A character’s __________ is what they look like.'
Correct answer: appearance
personality
name
Q5.
The writer can control how the reader feels about a character by choosing particular adjectives when describing. Which of these adjectives would describe a character in a positive way?
mean
Correct answer: brave
rude
Q6.
Which adjective would describe the Pin Man's personality in a negative way?
caring
funny
Correct answer: angry