New
New
Year 2

Planning to write instructions for how to make a monster pizza

I can write a plan that will support me when writing instructions for how to make a monster pizza.

New
New
Year 2

Planning to write instructions for how to make a monster pizza

I can write a plan that will support me when writing instructions for how to make a monster pizza.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Imperative verbs make the instructions very similar to commands as they are bossy and tell the reader what to do.
  2. Instructions are written in chronological order and use ordering fronted adverbials to sequence them.
  3. A plan is written in note form and will help guide us when writing.

Common misconception

Pupils may think that they do not need to plan the ordering fronted adverbials they'll use because they are self-explanatory, with 'First' at the beginning and 'Finally' at the end.

Teach them that there are lots of different ordering fronted adverbials and some of them can be interchanged, such as 'Next' and 'Then'.

Keywords

  • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

  • Imperative verb - a type of verb that expresses an order or command

  • Ordering fronted adverbials - a fronted adverbial used to order or sequence

Children need a good understanding of the steps for making a pizza in order to write their own instructions. It would be beneficial to have an additional lesson where the children follow instructions to make their own pizza, prior to this lesson.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
True or false? Your imagination is a unique tool that can help you to create absolutely anything just by using your mind!
Correct Answer: true, True
Q2.
Your imagination can help you to think of characters and settings that...
are real.
Correct answer: do not exist in real-life.
are from other fiction books.
Q3.
Which of these does not exist in real life?
birds
snakes
Correct answer: dragons
Q4.
An adjective can be used to describe a ...
verb
Correct answer: noun
adverb
Q5.
True or false? An adjective always goes after a noun.
Correct Answer: false, False
Q6.
Which of these adjectives is suitable for describing a cloud?
solid
Correct answer: fluffy
slimy

6 Questions

Q1.
True or false? Instructions contain verbs to tell the reader what to do.
Correct Answer: true, True
Q2.
What is the name for the bossy verbs that are used in instructions?
instructing verbs
Correct answer: imperative verbs
informational verbs
Q3.
Which word is the imperative verb in this instruction: First, mix the ingredients together.
First
Correct answer: mix
ingredients
Q4.
What is the name for the order in which things happen?
Correct answer: chronological order
non-chronological order
number order
Q5.
True or false? Instructions are written in non-chronological order.
Correct Answer: false, False
Q6.
Instructions use ordering fronted adverbials to sequence them for the reader. But where do these go in an instruction?
Correct answer: at the beginning
at the end
in the middle