Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Five Little Ducks Went Swimming One Day'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can listen to and learn 'Five Little Ducks Went Swimming One Day'.

      Key learning points

      1. 'Five Little Ducks Went Swimming One Day' has some rhyming words, such as 'day' and 'away'.
      2. Knowing the tune, words, rhythm and actions of a nursery rhyme makes it more entertaining for an audience.
      3. 'Hickory Dickory Dock' and 'Five Little Ducks Went Swimming One Day' are similar because they both include counting.
      4. Personal responses are a way of sharing your own thoughts, feelings, and opinions about a poem.

      Keywords

      • Rhyme - words that have the same or similar ending sounds often used in poetry

      • Verse - refers to a single line or a group of lines within a poem, often characterized by rhythm, meter, and rhyme, forming a unit of poetic language

      • Same - something that is identical or similar

      • Difference - something that is not the same

      • Sequence - following the order in which a series of events happened

      Common misconception

      Pupils may struggle to identify similarities and differences.

      Repeating the two nursery rhymes again is useful to support. Additionally, you can scaffold the discussion by asking questions and modelling your thought process, such as "Do both nursery rhymes have animals?" or "Are both nursery rhymes set inside?"

      Teacher tip

      Using props, such as masks for the characters or material for the setting helps to engage the children and develop their understanding as well as performance skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why are nursery rhymes often easy to remember?

      They are long stories.
      Correct answer: Many of the same words are repeated.
      Correct answer: They are sung in a tune like a song.
      They are very old.

      Q2.
      Match these rhyming words.

      Correct Answer:dock,clock

      clock

      Correct Answer:peep,sheep

      sheep

      Correct Answer:day,say

      say

      Correct Answer:might,white

      white

      Q3.
      Tick the words that rhyme with each other.

      Correct answer: sing
      swim
      kite
      Correct answer: king

      Q4.
      Which of these is a nursery rhyme?

      Goldilocks and the Three Bears
      Correct answer: Hickory Dickory Dock
      The Gruffalo

      Q5.
      Match the features with the type of text.

      Correct Answer:magic,fairy tales

      fairy tales

      Correct Answer:rhyme,nursery rhymes

      nursery rhymes

      Correct Answer:teach a lesson,traditional tales

      traditional tales

      Q6.
      Which of these make a performance more exciting to watch?

      quiet voices
      Correct answer: actions and movements
      Correct answer: loud, clear voice
      standing with your hands next to your side

      6 Questions

      Q1.
      Tick the words from ‘Five Little Ducks’ that rhyme with each other.

      Five
      ducks
      Correct answer: day
      Correct answer: away

      Q2.
      Rhyming words have the same __________ at the end of a word.

      punctuation
      letters
      Correct answer: sound
      meaning

      Q3.
      What are the ducks doing in 'Five Little Ducks'?

      splashing
      sleeping
      eating
      Correct answer: swimming

      Q4.
      The nursery rhyme 'Five Little Ducks' helps us practise...

      sharing
      Correct answer: counting
      writing
      running

      Q5.
      'Five Little Ducks' and 'Hickory Dickory Dock' are the same because...

      Correct answer: they are both about animals.
      they both count backwards.
      both the events take place outside.
      Correct answer: they both have rhyming words.

      Q6.
      How can we make a performance more exciting?

      shouting
      jumping up and down
      closing our eyes
      Correct answer: using facial expressions

      To help you plan your 1 English lesson on: 'Five Little Ducks Went Swimming One Day', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...