Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing 'Coming to England' to 'Paddington'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can listen and respond to a story based on a true event.

      Key learning points

      1. 'Coming to England' is a book based on the true story about Floella Benjamin.
      2. 'Coming to England' is a non-fiction book written and illustrated in the style of a fiction book.
      3. Floella Benjamin emigrated from Trinidad to the United Kingdom.
      4. Similarities and differences can be made about two books with the same theme.

      Keywords

      • Non-fiction - a genre of text which presents real events, information or knowledge

      • Similarities - things that are the same

      • Differences - things that are different

      • Comparison - similarities and differences between two things

      Common misconception

      Pupils may think that 'Coming to England' is a fictional book as it is presented as a story and is being directly compared to Paddington, a fictional story.

      From the beginning, explain that the story is based on real events, supplementing the slides with photos of Floella Benjamin. When comparing, discuss the difference of fiction and non-fiction explicitly.

      Teacher tip

      Use a world map to celebrate nationalities and heritages of others.

      Equipment

      You will need copies of the 2014 Harper Collins Children's Books edition of 'Paddington' by Michael Bond and the 2020 Macmillan Children's Books edition of 'Coming to England' by Floella Benjamin.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the main character in the story 'Paddington'?

      Mrs Bird
      Correct answer: Paddington Bear
      Mr Brown
      the taxi driver

      Q2.
      Where did Paddington travel from?

      England
      Correct answer: Peru
      Spain

      Q3.
      Why do the Brown family name the bear Paddington?

      They name him Paddington because his coat is padded.
      They name him Paddington because their favourite place is Paddington Station.
      Correct answer: They name him Paddington because they find him at Paddington Station.

      Q4.
      How could you describe Paddington?

      Correct answer: clumsy
      tidy
      organised
      Correct answer: messy

      Q5.
      A __________ book means it is a made up story.

      Correct answer: fiction
      non-fiction
      new
      old

      Q6.
      A __________ book means it is about real things, information or events.

      fiction
      Correct answer: non-fiction
      new
      old

      6 Questions

      Q1.
      'Coming to England' is a true story about ...

      Paddington Bear.
      Correct answer: Floella Benjamin.
      the Brown family.

      Q2.
      Where does the book 'Coming to England' start?

      England
      Correct answer: Trinidad
      Peru

      Q3.
      How did Floella travel to England?

      by train
      by aeroplane
      Correct answer: by boat

      Q4.
      Match each key term to its example.

      Correct Answer:fiction book,'Paddington'

      'Paddington'

      Correct Answer:non-fiction book,'Coming to England'

      'Coming to England'

      Correct Answer:author's name,Floella Benjamin

      Floella Benjamin

      Q5.
      Put the events in the book 'Coming to England' in the correct order.

      1 - Floella lived in Trinidad with her family.
      2 - Floella's mother and father emigrated to England.
      3 - Floella emigrated to England.
      4 - Floella grew up and was honoured by the Queen.

      Q6.
      Match each statement to whether it is about 'Paddington', 'Coming to England' or both.

      Correct Answer:'Paddington',about a bear who travelled by train from Peru

      about a bear who travelled by train from Peru

      Correct Answer:'Coming to England',about Floella Benjamin who travelled by boat from Trinidad

      about Floella Benjamin who travelled by boat from Trinidad

      Correct Answer:both,a story either partly or completely set in England

      a story either partly or completely set in England


      To help you plan your 1 English lesson on: Comparing 'Coming to England' to 'Paddington', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...