Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Thinking from Paddington and Floella Benjamin's perspectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can think from another person or character's perspective.

      Key learning points

      1. One way of inferring a character's feelings is looking at their expressions in an illustration.
      2. One way of inferring a character's feelings is reading about how they move, what they do and what they say.
      3. Imagining how people might feel because of certain actions can help to understand the perspective of others.
      4. Discussing feelings of others helps to generate alternative & more powerful adjectives to describe an emotion or event.
      5. Using 'I', 'me' or 'my' is a way of speaking in the first person.

      Keywords

      • Character - a person or animal in a story

      • Emotion - a feeling or mood

      • Facial expression - a way of communicating emotion through the face

      • Perspective - point of view

      Common misconception

      Pupils may struggle to speak in the fist person imagining they are someone else.

      The sentence stems should support. Teachers should ask the question, then say the sentence stem and provide children time to speak to someone to rehearse answers in full sentences. If they don't reply in full sentences, always re-phrase it for them.

      Teacher tip

      As well as understanding character emotions and feelings based on actions, a primary purpose of the lesson is to support vocabulary development. When the pupils freeze-frame, label their emotions for them: "You feel proud!" and ask them to repeat "We feel proud." to support this development.

      Equipment

      You will need copies of the 2014 Harper Collins Children's Books edition of 'Paddington' by Michael Bond and the 2020 Macmillan Children's Books edition of 'Coming to England' by Floella Benjamin.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an adjective?

      a naming word for people, places and things
      a doing or being word
      a word that describes or adds detail to a verb
      Correct answer: a word that describes or adds detail to a noun

      Q2.
      Which of these adjectives describe feelings or emotions?

      purple
      bright
      tasty
      Correct answer: happy
      Correct answer: angry

      Q3.
      What is the adjective in the following sentence? 'Floella felt overjoyed when she saw her Marmie.'

      Floella
      Correct answer: overjoyed
      Marmie
      saw

      Q4.
      What is the adjective in the following sentence? 'Paddington feels confused.'

      Paddington
      feels
      Correct answer: confused

      Q5.
      Match each word class to its example in the following sentence: 'Floella feels excited.'

      Correct Answer:noun,Floella

      Floella

      Correct Answer:verb,feels

      feels

      Correct Answer:adjective,excited

      excited

      Q6.
      Which words would you use when talking about yourself?

      Correct answer: I
      he
      Correct answer: me
      Correct answer: my
      they

      6 Questions

      Q1.
      What does perspective mean?

      a feeling or mood
      a picture or drawing in a book
      Correct answer: thinking from someone else's point of view

      Q2.
      Which of these words would you use if you were speaking in the first person perspective?

      Correct answer: I
      she
      Correct answer: me
      they
      Correct answer: my

      Q3.
      Imagine that you are Paddington. What is your favourite food?

      My favourite food is bacon.
      Correct answer: My favourite food is marmalade.
      My favourite food is broccoli.
      My favourite food is honey.

      Q4.
      Imagine that you are Floella. How would your describe the cabin of the boat you stayed in?

      The cabin on the boat was huge.
      The cabin on the boat was beautiful.
      The cabin on the boat was boring.
      Correct answer: The cabin on the boat was small.

      Q5.
      Imagine that you are Paddington. Which room did you flood?

      Correct answer: I flooded the bathroom.
      I flooded the kitchen.
      I flooded the lounge.
      I flooded the cafe.

      Q6.
      Imagine that you are Floella. Which adjectives could you use to describe how Floella felt when she was honoured by the Queen?

      Correct answer: proud
      angry
      Correct answer: successful
      upset

      To help you plan your 1 English lesson on: Thinking from Paddington and Floella Benjamin's perspectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...