Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing emotions and feelings in 'Paddington'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can choose appropriate adjectives to show the range of Paddington's emotions throughout the story.

      Key learning points

      1. A character's emotions can change at different points of the story.
      2. An emotion describes how someone is feeling.
      3. Emotions can be different and shown in different ways, so descriptions must be chosen carefully.
      4. Including a range of adjectives to describe the same feeling stops repetition and makes writing more interesting.
      5. When you choose two adjectives to describe a noun, this is called an expanded noun phrase.

      Keywords

      • Emotion - a feeling or mood

      • Noun - a naming word

      • Adjective - describes or adds detail to a noun

      • Expanded noun phrase - two adjectives listed to describe a noun

      • Comma - a punctuation mark used to list two adjectives in an expanded noun phrase

      Common misconception

      Pupils may struggle to generate their own adjectives.

      Refer back to any adjectives generated in the previous lesson and have them available for children. When describing Paddington's emotions, clarify definitions of any key adjectives and repeat them using 'my turn, your turn'.

      Teacher tip

      Allow children to keep the word banks they create for future lessons, both within this unit and others to encourage them to apply new vocabulary across the curriculum. They could be stored in trays or in a wallet inside their book.

      Equipment

      You will need a copy of the 2014 Harper Collins Children's Books edition of 'Paddington' by Michael Bond.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each term to the correct example.

      Correct Answer:title,Paddington

      Paddington

      Correct Answer:author,Michael Bond

      Michael Bond

      Correct Answer:character,Mr Brown

      Mr Brown

      Q2.
      Put the following events from the story of 'Paddington' in the correct order.

      1 - Mr and Mrs Brown see a bear on the platform.
      2 - Mrs and Mrs Brown name the bear Paddington.
      3 - Mr and Mrs Brown take Paddington to a cafe.

      Q3.
      What is the adjective in the following sentence? 'The clumsy bear slipped on the cake.'

      bear
      slipped
      cake
      Correct answer: clumsy

      Q4.
      Which of these is a comma?

      .
      Correct answer: ,
      !
      ?

      Q5.
      Which is the correct punctuation and spelling for the main character in the story?

      paddingten
      Correct answer: Paddington
      Padington
      padigton

      Q6.
      Which of these is an expanded noun phrase?

      bear
      kind bear
      friendly bear
      Correct answer: kind, friendly bear

      6 Questions

      Q1.
      Match each term to its definition.

      Correct Answer:adjective,describes a noun

      describes a noun

      Correct Answer:noun,a naming word

      a naming word

      Correct Answer:comma,a punctuation mark that can separate adjectives

      a punctuation mark that can separate adjectives

      Q2.
      Identify the adjectives in the following sentence: 'Paddington felt excited and welcomed when he was in the taxi.'

      Paddington
      taxi
      Correct answer: excited
      was
      Correct answer: welcomed

      Q3.
      In the beginning of the story, Paddington was alone on the train platform in a new place. Which of these adjectives best describe his emotions?

      confident
      Correct answer: curious
      Correct answer: lonely
      furious

      Q4.
      In the middle of the story, Paddington was wanting to eat and drink after a long journey. Which of these adjectives best describe his emotions?

      Correct answer: hungry
      confused
      Correct answer: thirsty
      upset

      Q5.
      In the middle of the story, Paddington falls asleep by the fire on the sofa. Which of these adjectives best describe his emotions?

      energetic
      Correct answer: relaxed
      afraid
      Correct answer: calm

      Q6.
      Which of these expanded noun phrases is punctuated correctly?

      clumsy hungry Paddington
      clumsy hungry, Paddington
      Correct answer: clumsy, hungry Paddington
      clumsy, hungry, Paddington

      To help you plan your 1 English lesson on: Comparing emotions and feelings in 'Paddington', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...