New
New
Year 2

Writing a recount about a school trip

I can write a recount about a school trip.

New
New
Year 2

Writing a recount about a school trip

I can write a recount about a school trip.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A recount is written in the past tense.
  2. A recount is written in chronological order and will use fronted adverbials of time.
  3. A recount is written in the first person.

Common misconception

Pupils make think that fronted adverbials of time can be used in any order.

Teach pupils that while some fronted adverbials of time are interchangable, there are still many others which must be carefully positioned within a piece of writing e.g. First, Finally.

Keywords

  • Past tense - tells the reader the action happened before now

  • First person - a point of view in writing or storytelling where the narrator or speaker refers to themselves using 'I'

  • Fronted adverbial of time - a sentence starter that tells the reader when something happens

This piece of writing is based around a school trip to the zoo. You can adapt this lesson to suit wherever you have been recently on a school trip.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Two adjectives listed to describe a noun is called...
a detailed noun.
a fronted adverbial.
Correct answer: an expanded noun phrase.
Q2.
Which of these are types of nouns?
Correct answer: proper nouns
Correct answer: common nouns
descriptive nouns
Q3.
Which of these is a common noun?
England
Legoland
Correct answer: chair
Q4.
Which of these is an expanded noun phrase?
kitten
kitten white, furry
Correct answer: white, furry kitten
Q5.
What is missing from this expanded noun phrase? Tall gentle giraffe
another adjective
Correct answer: a comma between the adjectives
another noun
Q6.
An expanded noun phrase needs which of the following things?
Correct answer: a noun
Correct answer: two descriptive adjectives
Correct answer: a comma between the adjectives
a full stop

6 Questions

Q1.
Put these fronted adverbials of time in the correct order.
1 - First,
2 - After that,
3 - Finally,
Q2.
A recount will be mostly written in which tense?
Correct answer: past tense
present tense
future tense
Q3.
Which of these words is a past tense verb?
arrive
Correct answer: arrived
arriving
Q4.
True or false? A recount should be written in the first person.
Correct Answer: true, True
Q5.
Which of these words which show that the writer is talking about themselves would you likely find in a recount?
Correct answer: I
Correct answer: me
they
Correct answer: our
Q6.
Which of these is not a fronted adverbial of time?
First,
Finally,
Next,
Correct answer: By the park,