New
New
Year 1

Writing the beginning of a school trip recount

I can write part of a recount.

New
New
Year 1

Writing the beginning of a school trip recount

I can write part of a recount.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Writing about when and where the trip was should come at the beginning of a recount
  2. Explaining why the trip happened can come at the beginning of a recount
  3. Explaining how you travelled to the trip can come at the beginning of a recount
  4. Adding interesting adjectives and adverbs makes a recount more interesting
  5. Two events in a recount can be joined together using the joining word, 'and'

Common misconception

Pupils may just use 'and' to add on another word or phrase rather than another sentence.

Show two different sentences as two complete ideas. Ensure pupils understand that each sentence needs to make sense on its own.

Keywords

  • Beginning - the start of something

  • Expanded noun phrase - two adjectives listed to describe a noun

  • Adjectives - describes a noun

  • Fronted adverbial of time - a sentence starter that tells the reader when something happens

  • Joining word - a word that joins words or ideas

You might need to adjust the sentence structures to fit the content of your school trip better. You may need to address use of the article a/an depending on adjective choices.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word best fits the gap in this sentence? A recount __________ events that have happened in the past.
counts
refills
Correct answer: retells
imagines
Q2.
Change the verb in this sentence so that it is in the past tense: I walk to the park.
walking
Correct answer: walked
will walk
went
Q3.
Where does a fronted adverbial of time usually come in a sentence?
Correct answer: beginning
middle
end
Q4.
Match these words to their definition.
Correct Answer:comma,a punctuation mark used within sentences

a punctuation mark used within sentences

Correct Answer:noun,a naming word for people, places and things

a naming word for people, places and things

Correct Answer:adjective,describes a noun

describes a noun

Correct Answer:verb,a doing or being word

a doing or being word

Q5.
Here is an expanded noun phrase: large, brown dog. Which word is the noun?
large
brown
Correct answer: dog
Q6.
Tick the expanded noun phrase that has the comma in the correct place.
Correct answer: leafy, green park
leafy green park,
leafy, green, park
leafy green park

6 Questions

Q1.
Which of these are fronted adverbials of time?
Correct answer: First,
bus
Correct answer: Next,
walked
Correct answer: Then,
Q2.
Identify the adjective in this sentence: We travelled on a crowded bus.
We
travelled
Correct answer: crowded
bus
Q3.
What information should be included at the beginning of a recount?
Correct answer: When...?
Which...?
Correct answer: Where...?
Correct answer: How...?
Q4.
Identify the joining word in this sentence: We ate lunch and we went back to school.
we
ate
lunch
Correct answer: and
went
Q5.
What should we do before writing a recount?
go on the school trip again
Correct answer: practise saying your sentences out loud
write everything down
read a story
Q6.
Which sentence has the correct punctuation?
First we travelled there on a big crowded bus
first we travelled there on a big crowded bus.
First. we travelled there on a big. crowded bus.
Correct answer: First, we travelled there on a big, crowded bus.