Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the middle and end of a school trip recount

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a recount.

      Key learning points

      1. Writing about what happened on a trip can come at the middle and end of a recount
      2. Using time adverbials helps the reader to understand the sequence of events
      3. Expressing an opinion about the event can come at the end of the recount
      4. Adding a 'Did you know...?' question at the end of a recount shows the reader what you learnt on the trip

      Keywords

      • Middle - the section of something in between the beginning and end

      • End - the final part of something, such as a story or recount

      • Fronted adverbial of time - a sentence starter that tells the reader when something happens

      • Opinion - a personal view about something

      • Fact - something that is known to be true or proved

      Common misconception

      Pupils may tick their success criteria without checking and correcting.

      When you are modelling your write, continuously refer back to the success criteria yourself. Adapt the success criteria accordingly to help pupils experience success.

      Teacher tip

      If necessary, adapt or simplify the expected sentence for some pupils. For example, reducing the expectation to write about one idea in a sentence rather than using 'and' to join two sentences. Constantly repeating the sentence stem will support children to hold a sentence independently.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Every sentence must begin with a…

      fronted adverbial or time
      Correct answer: capital letter
      noun
      verb

      Q2.
      Complete this sentence with the correct word: A recount retells events that have happened in the __________.

      Correct answer: past
      present
      future

      Q3.
      Identify the past tense verb in the following sentence: We ate lunch.

      We
      Correct answer: ate
      lunch

      Q4.
      Match the punctuation mark to its name.

      Correct Answer:.,full stop
      Correct Answer:,,comma
      Correct Answer:?,question mark
      Correct Answer:!,exclamation mark

      Q5.
      Identify the questions.

      Correct answer: What is your name?
      The park is big.
      Correct answer: Do you want to play?
      The children are playing.

      Q6.
      Which fronted adverbial is often used at the beginning of a recount?

      Correct answer: First,
      After that,
      Finally,

      6 Questions

      Q1.
      Which adjective best describes a playground?

      grumpy
      Correct answer: fun
      tall
      smelly
      slide

      Q2.
      Which punctuation mark should come at the end of a question?

      .
      ,
      !
      Correct answer: ?

      Q3.
      What is an opinion?

      Correct answer: a personal view about something
      something that is known to be true or proved
      a type of simple sentence that asks the reader for an answer
      a type of simple sentence that expresses a fact

      Q4.
      Identify the opinion.

      Where did you go?
      Correct answer: The playground was so much fun.
      We ate sandwiches for lunch.
      Flowers attract bees.

      Q5.
      Which information comes in the middle and at the end of a recount?

      Where...?
      When...?
      Correct answer: What...?
      Why...?

      Q6.
      Which sentence uses correct punctuation?

      finally, we travelled back to school on the bus.
      Finally, we travelled back school on the bus.
      Correct answer: Finally, we travelled back to school on the bus.
      Finally, we travelled back to school on the bus

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing the middle and end of a school trip recount, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...