Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Convincing an audience to agree with your opinion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make an audience agree with me by giving convincing reasons that support my opinions.

      Key learning points

      1. An audience is a group of people listening or watching a performance or speaker
      2. An audience can be convinced to feel a certain way
      3. Convincing an audience requires strong reasons

      Keywords

      • Audience - An audience is a group of people listening or watching a performance or speaker.

      • Convince - Convince means to persuade or make someone agree with you.

      Common misconception

      All reasons to support an opinion are equally convincing.

      Pupils should know that some reasons are more convincing than others and the one used should be the most convincing.

      Teacher tip

      This lesson is the very beginning of an introduction to debating and teaching the pupils how to have a desired impact on an audience. Encourage the children to stand up and share their opinions in front of a group.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an opinion?

      what a person does
      Correct answer: what a person thinks or believes
      what a person says

      Q2.
      A person's opinion belongs to whom?

      Correct answer: them
      their friends
      nobody

      Q3.
      Adding a reason to explain your opinion will ...

      make your opinion harder to understand.
      Correct answer: make your opinion easier to understand.
      make others disagree with your opinion.

      Q4.
      What does the word 'because' signal to the audience?

      that you are finished speaking
      that you are giving your opinion
      Correct answer: that you are about to give a reason why you have a certain opinion

      Q5.
      Which is the correct order to give an opinion with a reason in?

      Correct answer: opinion first, then reason
      reason first, then opinion
      it doesn't matter which order

      Q6.
      Which of these is a good reason for the opinion 'summer is the best season'?

      it gets too hot
      Correct answer: it is mostly sunny
      it comes after spring

      6 Questions

      Q1.
      What are a group of people called who gather together to watch a performance or listen to a speaker?

      a family
      Correct answer: an audience
      a band

      Q2.
      What word means to persuade someone to do something or agree with you?

      construct
      complain
      Correct answer: convince

      Q3.
      How can a speaker convince an audience to think or feel a certain way?

      Correct answer: give them a good reason to do so
      pay them money to do so
      ask them politely to do so

      Q4.
      What effect will standing-up straight, smiling and making eye-contact have on the audience when you are speaking?

      it will make them think you are being cheeky
      it will make them think you are speaking to an audience for the first time
      Correct answer: it will make them think you are friendly, grown-up and doing something formal

      Q5.
      'Which' and 'so' are joining words that can be used to add __________ to an opinion and reason.

      Correct answer: extra detail
      extra opinions
      extra pictures

      Q6.
      Which of these is the most convincing reason to support the opinion 'the best meal is a Sunday roast'?

      because it can be eaten on a Sunday
      Correct answer: because it contains lots of different vegetables
      because it takes a long time to make

      To help you plan your 2 English lesson on: Convincing an audience to agree with your opinion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...