New
New
Year 2

Giving a reason to explain an opinion

I can give a reason why I have a particular opinion.

New
New
Year 2

Giving a reason to explain an opinion

I can give a reason why I have a particular opinion.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Opinions are views that a person has about something and can be known as a 'point of view'.
  2. Reasons should be used to explain why we have a particular opinion.
  3. 'Because' is the joining word that allows you to explain why you have that opinion.

Common misconception

Children may struggle to think of reasons for their opinions.

Give children the option of choosing from a list of reasons to help generate ideas.

Keywords

  • Opinion - An opinion is what a person thinks or believes.

  • Reasons - Reasons help us to understand and explain things

Keep an eye on pupils starting to explain their opinion with long reasoning that drifts off topic. We just want them to give one clear reason for their opinion at this stage.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the name for something that a person thinks or believes?
Correct answer: their opinion
their speech
their question
Q2.
What does 'sharing your opinion' mean?
telling someone what you had for lunch
telling someone what to do
Correct answer: telling someone what you think or believe
Q3.
Which of these words would someone use at the start of a sentence when sharing their opinion?
Correct answer: My
You
Correct answer: I
They
Q4.
What is the name for the group of people gathered together to watch a performance?
pack
crowd
Correct answer: audience
Q5.
Why might some people speak quietly when talking in front of an audience?
because they want the audience to listen more
Correct answer: because they are nervous
because they do not want to scare the audience
Q6.
Should you stand up when speaking to an audience?
Correct answer: yes
no
sometimes

6 Questions

Q1.
Who does an opinion belong to?
the person hearing it
Correct answer: the person sharing it
nobody
Q2.
Sharing your opinion can be improved by doing what?
adding adjectives
Correct answer: adding a reason why you have that opinion
adding a different opinion
Q3.
Reasons help us to do what?
make judgements
Correct answer: understand and explain things
confuse other people
Q4.
Which word is used in a sentence before sharing the reason why you have an opinion?
and
but
Correct answer: because
so
Q5.
What is the correct order for these three parts of an opinion with a reason?
1 - give your opinion
2 - use the word 'because'
3 - give your reason
Q6.
Which of these reasons support the opinion that 'cats are better than dogs'?
cats do not like to play
Correct answer: cats enjoy cuddling with you
cats can sometimes scratch you with their claws