Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Expressing opinions about 'The Children of Lir'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop a personal response to the text.

      Key learning points

      1. Looking out for clues in the text and illustrations can help answer questions that may not have obvious answers.
      2. Inference skills can help to develop a deeper understanding of a text.
      3. An opinion is a view about something, somewhere or someone that is personal.
      4. One person’s opinion can differ from someone else’s opinion.
      5. Opinions should be able to be justified or explained in a respectful way.

      Keywords

      • Inference - to draw conclusions from clues within the text

      • Personal - something that belongs to you

      • Opinion - a personal view about something

      • Point of view - a particular attitude towards something

      Common misconception

      Pupils may struggle to make inferences.

      Lots of inference skills are based on our knowledge and understanding of the world or prior experiences. Provide pupils with the knowledge to model the thought processes to then help them form their answers.

      Teacher tip

      Model searching for clues within the relevant pages to answer the questions in Cycle 1, Task A. Ensure children have access to a copy of the book as this is not designed to be a memory test.

      Equipment

      You need a copy of the 2011 Oxford University Press edition of ‘The Children of Lir’ by Maire Buonocore and Isabelle Arsenault for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If you find an unfamiliar word that you do not know how to read, which strategy should you use first?

      Correct answer: phonics strategies to decode the word
      a dictionary to find its meaning
      ask someone for help

      Q2.
      The Queen turned King Lir's children into ...

      hermit crabs
      horses
      Correct answer: swans
      ducks

      Q3.
      Order these events from 'The Children of Lir'.

      1 - The Queen turned King Lir's children into swans.
      2 - The swans heard music and found a hermit sitting on an island on the lake.
      3 - The children lay down together and fell asleep.

      Q4.
      You must be able to __________ a word before you can understand it.

      describe
      Correct answer: decode
      write

      Q5.
      Match the following:

      Correct Answer:fact,The story is set in Ireland.
      Correct Answer:opinion,My favourite character is King Lir.
      Correct Answer:question,Why is the Queen jealous of the children?

      Q6.
      The __________ teaches us a lesson.

      theme
      blurb
      title
      Correct answer: moral

      6 Questions

      Q1.
      Why does King Lir banish the Queen from the castle?

      He finds out that she loves another King.
      Correct answer: He finds out that she turned his children into swans.
      He finds out that she is not really a Queen but is a frog.

      Q2.
      True or false? The children in the story argued all the time.

      Correct Answer: false, False

      Q3.
      True or false? All the answers to comprehension questions can be found in the book.

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      What does it mean to give an opinion?

      to tell a story
      to do a performance
      Correct answer: to share your thoughts and feelings
      to count numbers

      Q5.
      All opinions are ...

      the same.
      different.
      Correct answer: personal.

      Q6.
      It is important to __________ other people's opinions.

      reject
      ignore
      Correct answer: respect

      To help you plan your 2 English lesson on: Expressing opinions about 'The Children of Lir', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...