New
New
Year 2

Generating knowledge about The Great Fire of London

I can gain knowledge about The Great Fire of London.

New
New
Year 2

Generating knowledge about The Great Fire of London

I can gain knowledge about The Great Fire of London.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The Great Fire of London happened in the past.
  2. The fire started on Sunday 2nd September 1666.
  3. The fire started in Pudding Lane in Thomas Farriner’s bakery.
  4. The fire spread quickly due to the houses being made of wood, being close together and the windy conditions.
  5. The fire lasted for four days before it was stopped.

Common misconception

Pupils might think that the fire happened in the more recent past.

London was a very different city to what it is now and the buildings were entirely different, which played a key part in the fire spreading

Keywords

  • Knowledge - Facts, information and skills acquired through experience or education.

  • History - Things that happened in the past.

To develop a greater depth of knowledge among your pupils, teach this unit immediately after learning The Great Fire of London in history lessons. Allow children to conduct research and set pupils a homework task to make research posters.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these are types of fiction text?
Correct answer: stories
Correct answer: poems
newspapers
Correct answer: plays
reports
Q2.
Which of these are types of non-fiction text?
Correct answer: reports
stories
plays
Correct answer: instructions
Correct answer: newspapers
Q3.
A non-chronological report is a type of which text type?
fiction
Correct answer: non-fiction
neither
Q4.
Which of these are features of a non-chronological report?
Correct answer: paragraphs
Correct answer: title
Correct answer: subheadings
characters
Correct answer: introduction
Q5.
Put these parts of a non-chronological report in the correct order.
1 - title
2 - introduction
3 - subheading
4 - paragraph 1
5 - subheading
6 - paragraph 2
Q6.
Titles and subheadings are always ...
written in coloured ink.
Correct answer: underlined.
written in all capital letters.

6 Questions

Q1.
What year did The Great Fire of London take place?
666
1660
Correct answer: 1666
1966
2066
Q2.
What day of the week did the fire start?
Monday
Thursday
Saturday
Correct answer: Sunday
Q3.
What sort of shop did the fire start in?
a butchers
Correct answer: a bakery
a supermarket
Q4.
Who owned the bakery where the fire started?
Correct answer: Thomas Farriner
Thomas Jefferson
Thomas Baker
Q5.
Where was Thomas Farriner's bakery located?
Dinner Drive
Downing Street
Correct answer: Pudding Lane
Q6.
How many days did the fire burn for?
1 day
2 days
3 days
Correct answer: 4 days
5 days