New
New
Year 2

Planning a section on how the fire started for a non-chronological report

I can make a plan for writing about how the Great Fire of London started.

New
New
Year 2

Planning a section on how the fire started for a non-chronological report

I can make a plan for writing about how the Great Fire of London started.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A plan helps a writer to organise their ideas, thoughts and the information they want to include in their writing.
  2. The fire started on Sunday 2nd September 1666 in a bakery on Pudding Lane in London.
  3. The fire was accidentally started by a baker named Thomas Farriner.
  4. Notes can be used in a plan to help organise key information and are not written in full sentences.

Common misconception

Pupils may write full sentences in their plan.

Teach children how to write notes which are short and capture key vocabulary and important information. Encourage use of bullet points.

Keywords

  • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

  • Notes - written out of full sentences

Supplement pupil knowledge of the Great Fire of London with additional videos, images and research.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these definitions describes an introduction?
the section that gives specific details about a topic
Correct answer: the section that tells the reader what the main report will be about
the section that summarises the report at the end
Q2.
Where does an introduction come in a report?
Correct answer: at the start
in the middle
at the end
Q3.
Only one thing comes before an introduction in a report, but what is it?
the writer's name
Correct answer: the title of the report
a list of the chapters
Q4.
Giving the reader the most basic information is one of the purposes of which part of a report?
the title
Correct answer: the introduction
the subheadings
Q5.
Which of these is a purpose of an introduction?
to share the length of the report
to make the reader laugh
Correct answer: to give an outline of the report
Q6.
Which of these is a command?
The Great Fire of London
This report will tell you lots of interesting things.
Correct answer: Read on to find out more.

6 Questions

Q1.
What helps a writer to organise their ideas, thoughts and the information they want to include in their writing?
a diary
Correct answer: a plan
a pencil case
Q2.
What happened on Sunday 2nd September 1666?
England won the World Cup.
The Great Fire of London was put out.
Correct answer: The Great Fire of London started.
King Charles II became king.
Q3.
What was the job of the man who accidentally started the Great Fire of London?
the King's butcher
Correct answer: the King's baker
the King's candlestick maker
Q4.
Where was the bakery located that started the Great Fire?
Correct answer: Pudding Lane
Pudding Drive
Pudding Street
Q5.
What does a writer use to organise information easily for future use?
Correct answer: notes
pages
pictures
Q6.
Which of these do we use when note-taking?
drawings
full sentences
Correct answer: bullet points