New
New
Year 2

Writing the first section of a report on the Great Fire of London

I can write a section of a report on the Great Fire of London.

New
New
Year 2

Writing the first section of a report on the Great Fire of London

I can write a section of a report on the Great Fire of London.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A subheading is a mini-heading given to a specific section of a report.
  2. Fronted adverbials are sentence starters followed by a comma.
  3. The Great Fire of London started on Sunday 2nd September 1666.
  4. The fire started in a bakery on Pudding Lane owned by Thomas Farriner.
  5. The fire started from a spark in Thomas Farriner's oven.

Common misconception

Pupils may include fronted adverbials which are more suited to fiction writing e.g. In a heartbeat.

Explicitly teach the children that fronted adverbials in a report should be formal and give them plenty of examples.

Keywords

  • Fronted adverbials - A fronted adverbial is a sentence starter followed by a comma.

  • Subheading - A mini-heading given to a specific section of a report.

  • Statement - A statement is a type of simple sentence that expresses a fact or an opinion and most often ends with a full stop.

Pupils would benefit from having the plans they created in the previous lesson of this unit. If they haven't completed that lesson, it would help if you gave them each a copy of the plan to guide their writing.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these do we use when we make a plan?
paragraphs
Correct answer: notes
full sentences
Q2.
What is the purpose of writing notes?
Correct answer: to help the writer organise information easily for future use
to help the writer practise their handwriting
to help the writer by writing the full sentences they'll use
Q3.
When note-taking, which of these do we use?
drawings
photographs
Correct answer: bullet points
Q4.
Do we need to use capital letters, full stops and commas in our notes when planning?
yes
Correct answer: no
only if we are writing full sentences
Q5.
The Great Fire of London started in which person's bakery?
King Charles II
Correct answer: Thomas Farriner
The Lord Mayor
Q6.
The bakery where the fire started was located in which city?
York
Correct answer: London
Glasgow

6 Questions

Q1.
Which of these should we always try to do when writing?
Correct answer: Plan and say each sentence before we write it.
Correct answer: Use punctuation where we know the rules.
Correct answer: Sound out words to spell them accurately.
Write as quickly as we can.
Write with as many commas as we can.
Q2.
What is a statement?
something that the reader is required to answer
a sentence with two main clauses
Correct answer: a type of simple sentence that expresses a fact or an opinion
Q3.
What is a fronted adverbial?
a joining word
Correct answer: a sentence starter followed by a comma
a sentence starter followed by a question mark
Q4.
Where does a fronted adverbial come in a sentence?
Correct answer: at the start
in the middle
at the end
Q5.
Select the examples of fronted adverbials of time.
On Pudding Lane,
Correct answer: On the night of the fire,
In England’s capital city,
Correct answer: After four days,
Q6.
Select the examples of fronted adverbials of place.
Correct answer: On Pudding Lane,
On the night of the fire,
Correct answer: In England’s capital city,
After four days,
Quickly,