Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare some well-known fairy tales.

      Key learning points

      1. Comparing means exploring similarities and differences about something
      2. Characters, such as heroes and villains, tend to appear in most fairy tales
      3. Some fairy tales' main characters are people and some are animals
      4. Some fairy tales have magical aspects or creatures, such as the porridge pot or the troll
      5. Most fairy tales aim to teach a lesson to the reader

      Keywords

      • Fairy tale - a children's story about magical elements

      • Compare - to identify how things are the same and different

      • Setting - where the story takes place

      • Theme - a main idea that the writer wants to focus on

      Common misconception

      Pupils may struggle to understand the main theme in a story.

      Talk about the themes in well-known fairy tales and link these to the lesson learnt at the end of the story. For example, the theme in 'The Three Billy Goats Gruff' is courage. The goats' courage helps them get to the other side of the river.

      Teacher tip

      If possible, make the task more interactive by printing images of different features from two fairy tales (magical objects, characters, settings) and put pupils into groups to sort these images into similarities and differences. Groupwork will encourage more discussion amongst pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do storybooks often have in them?

      Correct answer: illustrations
      videos
      facts
      Correct answer: words

      Q2.
      What do we call the name of a book?

      author
      illustrator
      Correct answer: title
      illustration

      Q3.
      What is the person who draws the pictures for a book called?

      author
      Correct answer: illustrator
      title
      illustration

      Q4.
      Which of these are characters from the story "The Magic Porridge Pot"?

      bamboo forest
      castle
      Correct answer: Jin
      Correct answer: Grandmother

      Q5.
      Which of these is a setting in the story of "The Magic Porridge Pot"?

      Correct answer: bamboo forest
      Correct answer: mountain village
      Jin
      castle

      Q6.
      Match the main characters to the title of the well-known story.

      Correct Answer:the Tiger,"The Tiger Who Came to Tea"
      Correct Answer:the caterpillar,"The Very Hungry Caterpillar"
      Correct Answer:the goats,"The Three Billy Goats Gruff"

      6 Questions

      Q1.
      Fairy tales are always...

      Correct answer: fiction.
      non-fiction.
      poems.
      rhyming.

      Q2.
      Order the events that take place in the story ‘The Magic Porridge Pot'.

      1 - Jin lives with her Grandmother in a village in the mountains.
      2 - Jin meets an old lady who gives her a magical porridge pot.
      3 - Jin uses the magic porridge pot to make porridge for all of the villagers.

      Q3.
      What do fairy tales often include?

      Correct answer: magic
      robots
      aliens
      Correct answer: heroes and villains

      Q4.
      Match the theme to the fairy tale.

      Correct Answer:courage,'The Three Billy Goats Gruff'
      Correct Answer:jealousy,'Snow White'
      Correct Answer:sharing,'The Magic Porridge Pot'

      Q5.
      What is the same about the stories 'Jack and the Beanstalk' and 'The Magic Porridge Pot'?

      Correct answer: Both stories end happily.
      Both stories include a giant.
      Correct answer: Both stories include magical objects.
      Both stories include a fairy godmother.

      Q6.
      Which of these is the main theme in 'The Magic Porridge Pot'?

      patience
      Correct answer: sharing
      courage
      jealousy

      To help you plan your 1 English lesson on: Comparing fairy tales, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...