New
New
Year 1

Imagining you are the characters in 'The Magic Porridge Pot'

I can think from the character's point of view.

New
New
Year 1

Imagining you are the characters in 'The Magic Porridge Pot'

I can think from the character's point of view.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Imagining you are the character helps to understand events and generate descriptions of the story
  2. Acting out stories helps to understand character's feelings and actions
  3. By acting out parts of the story, vocabulary can be generated to help writing later
  4. Facial expressions and movements help the audience understand what is happening, such as shock from the girl
  5. Moving like the characters and objects can generate verbs, such as 'poured', 'raced' or 'hid'

Common misconception

Pupils may struggle to generate interesting vocabulary to explain the expressions and movements.

The purpose of Learning Cycle 1 is to provide the children with vocabulary. Narrate how the children are feeling in their freeze-frames and get them to repeat. For example, you may say 'You look panicked.' and the children repeat 'We are panicked.'

Keywords

  • Point of view - imagining feelings or events from different people's experiences or thoughts

  • Character - a person or animal in a story

  • Emotions - feeling or mood

  • Expression - the ability to show emotions and feelings through facial movements, speech, gestures or body language

  • Verb - a doing or being word

If you are in a school or working with a large group of pupils, assign different roles to the children to act out the entire story. Initially, they should use only facial expressions and movements. Then, introduce a narrator to retell the story.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is a character?
what happens in the story
where the story takes place
the name of a story
Correct answer: a person or an animal in a story
Q2.
Which of these words is a noun? The hot porridge bubbled.
hot
Correct answer: porridge
bubbled
Q3.
Which adjectives describe Jin?
angry
Correct answer: kind
Correct answer: curious
old
Q4.
How is Jin feeling at the start of the story?
full
Correct answer: hungry
sleepy
scared
Q5.
Match the word to its definition.
Correct Answer:plot,what happens in the story

what happens in the story

Correct Answer:setting,where a story takes place

where a story takes place

Correct Answer:character,a person or animal in a story

a person or animal in a story

Q6.
Order the main events in the story.
1 - Jin meets an old lady with a magical porridge pot.
2 - Jin uses the magic porridge pot to feed the hungry villagers.
3 - The magic porridge pot overflows and the streets are filled with porridge.

6 Questions

Q1.
What are the settings from the story 'The Magic Porridge Pot'?
the castle
Correct answer: the bamboo forest
Correct answer: the village
the beach
Q2.
Which of these is a character from 'The Magic Porridge Pot'?
fairy godmother
village
goats
Correct answer: grandmother
Q3.
Choose an adjective to describe how Jin feels when the old woman hands over the magical porridge pot.
bored
Correct answer: excited
scared
lazy
Q4.
When the porridge pot overflows, Jin feels __________. Choose an adjective to complete the sentence.
Correct answer: panicked
excited
tired
brave
Q5.
Which of these words is a verb?
excited
Correct answer: eat
Correct answer: run
villager
Q6.
Which adjective describes how the villagers are feeling at the end of the story?
lonely
Correct answer: content
bored
unhappy

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.