New
New
Year 1

Writing the end of the story: 'The Magic Porridge Pot'

I can write the end of the story.

New
New
Year 1

Writing the end of the story: 'The Magic Porridge Pot'

I can write the end of the story.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The last sequencing word used should show the story is coming to a close, such as 'Last,' or 'Finally,'
  2. The ending of a story usually solves the problem and ends happily.
  3. Rehearsing a sentence out loud before writing it helps us to remember it
  4. Reading a sentence back after writing helps to check it makes sense
  5. Every sentence must start with a capital letter and end with a full stop (or other closing punctuation)

Common misconception

Pupils may confuse when to use an adjective or verb.

Scaffold this for pupils using sentence stems throughout the lesson. Support pupils' grammar knowledge by referring to Lessons 3 and 6 in the 'Word class' unit.

Keywords

  • Ending - the final part of something, such as a story

  • Solution - when a problem is solved

  • Adjective - describes a noun

  • Verb - a doing or being word

  • Exclamation mark - a punctuation mark used to express strong emotion

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these words are adjectives?
trees
Correct answer: green
forest
woman
Correct answer: tall
Q2.
Which adjectives would you choose to best describe the pot the old woman gives Jin in the story?
dirty
busy
Correct answer: magical
long
Q3.
Match the word to the correct word class.
Correct Answer:pushed,verb

verb

Correct Answer:tall,adjective

adjective

Correct Answer:village,noun

noun

Q4.
Which verb best fills the gap in this sentence: The porridge __________ the streets.
emptied
ate
hopped
Correct answer: flooded
Q5.
Finish this sentence: The porridge pot overflowed because...
Jin was unkind to people.
Correct answer: Jin said the magic words twice.
Jin left the oven on whilst it was cooking.
a gust of wind came into the room and stirred up a storm in the kitchen.
Q6.
Which is the only sentence that is correct as it makes sense?
Said Jin the magic words twice.
Jin the magic words twice.
Correct answer: Jin said the magic words twice.
Jin said magic twice.

6 Questions

Q1.
Identify the verbs.
villager
Correct answer: tidied
content
Correct answer: scrubbed
Q2.
Which adjective best describes the villagers at the end of the story?
cleaned
Correct answer: content
sad
brave
Q3.
What was the solution to the problem?
They all made a river of porridge running through the village.
Jin danced a little jig.
The old woman came and took the pot away.
Correct answer: Suddenly, Jin remembered the magical words to stop the pot.
Q4.
Which sequencing word is often used at the end of a story?
One day,
Correct answer: Finally,
First,
Next,
Q5.
Which sentence is punctuated correctly?
everyone felt overjoyed.
everyone felt overjoyed
Everyone felt overjoyed
Correct answer: Everyone felt overjoyed.
Q6.
Identify the sentence that makes complete sense.
Finally, they the streets and lived happily ever after.
Finally, they scrubbed the streets and happily ever after.
Correct answer: Finally, they scrubbed the streets and lived happily ever after.
Finally, scrubbed the streets and lived happily ever after.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.