Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Character, setting and plot in 'The Owl Who Was Afraid of the Dark'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the story through discussing the characters, setting and plot.

      Key learning points

      1. Making a prediction means deciding what you think will happen next in a story.
      2. One person's prediction may be different to another person's.
      3. Narrative openings introduce the characters, setting and plot.
      4. Plop meets an old woman who likes the dark and says it is 'kind'.

      Keywords

      • Character - a person or animal in a story

      • Setting - where the story takes place

      • Plot - what happens in a story

      Common misconception

      Pupils may find it hard to think of reasons they like the dark.

      Brainstorm ideas beforehand as a class and if possible use two adults to model hot-seating before the children start the task.

      Teacher tip

      You may want to read Chapter Two ahead of this lesson so children have a strong understanding of the plot before they engage in the tasks.

      Equipment

      You need a copy of the 2014 Farshore edition of ‘The Owl who was Afraid of the Dark’ by Jill Tomlinson for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? 'The Owl who was Afraid of the Dark' is a non-fiction text.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      Who is the author of 'The Owl who was Afraid of the Dark'?

      Correct Answer: Jill Tomlinson, jill tomlinson

      Q3.
      True or false? Owls sleep in the day time.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      What is the main character called?

      Owl
      Correct answer: Plop
      Baby barn owl

      Q5.
      What is the big problem in the story so far?

      Plop is hungry
      Plop doesn't have any friends
      Correct answer: Plop is scared of the dark

      Q6.
      Who does Plop meet on the ground in Chapter One?

      a fox
      Correct answer: a young boy
      another owl

      6 Questions

      Q1.
      Order the following events from Chapter One.

      1 - Plop and his mother are discussing the dark and how it makes Plop scared
      2 - Plop’s mother tries to encourage Plop to stay positive about the dark
      3 - Plop meets a young boy who teaches him all about fireworks
      4 - Plop and his parents watch the fireworks that night from their tree branch

      Q2.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:character,a person or animal in a story
      Correct Answer:setting,where the story takes place
      Correct Answer:plot,what happens in a story

      Q3.
      What is a prediction?

      reading on to find out what happens next
      retelling the story in your own words
      Correct answer: guessing what you think will happen using evidence

      Q4.
      Who did Plop meet in Chapter Two?

      Correct answer: an old woman
      a young boy
      a firework

      Q5.
      Finish this sentence. The old woman liked the dark because…

      she was afraid
      Correct answer: she could ‘remember’
      she could hunt

      Q6.
      Order the following events from Chapter Two.

      1 - Mr Barn Owl asked Plop if he wanted to go ‘hunting’ with him but Plop said no
      2 - Plop’s mother encouraged him to go down from their tree to learn about the dark
      3 - Plop met an old woman who told Plop that night time is ‘kind’
      4 - Plop had a conversation with the old woman and then returned to his branch

      To help you plan your 2 English lesson on: Character, setting and plot in 'The Owl Who Was Afraid of the Dark', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...