Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and responding to 'The Three Billy Goats Gruff'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can listen to and discuss a traditional tale.

      Key learning points

      1. Predictions can be made based on illustrations, what has already been read and the front cover
      2. One person's prediction may be different to another person's
      3. Traditional tales often start by introducing the characters, such as the three goats and setting the scene
      4. The Three Billy Goats Gruff teaches the reader to be kind to others
      5. Traditional tales mostly end happily, such as being able to cross the bridge

      Keywords

      • Character - a person or an animal in a story

      • Setting - where the story takes place

      • Plot - what happens in the story

      • Prediction - making a guess using what we already know

      Common misconception

      Children may already know the story, so therefore will be unable to make a prediction.

      Celebrate if children have heard a version before. Play a game to imagine that memory has gone from their heads and just get them to use the front cover as clues imagining they are detectives.

      Teacher tip

      Provide lots of opportunities to re-read the whole story to the class. Retell the story how you would like them to write it - past tense, using sequencing language, description and using 'and' to join two ideas. Look at lessons 7 and 8 for examples.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What can we usually find on the front cover of a book?

      video
      Correct answer: title
      Correct answer: author
      numbers

      Q2.
      An author is ...

      where the story happens.
      Correct answer: the person who has written the book.
      a person or animal in the story.
      the person who has drawn the pictures.

      Q3.
      The title of a book is ...

      the main event in the story.
      where the story happens.
      the person who has written the book.
      Correct answer: the name of the book.

      Q4.
      Put the parts of a story in the correct order.

      1 - beginning
      2 - middle
      3 - end

      Q5.
      Match these words to the correct word class in the following sentence: 'The old bridge wobbled.'

      Correct Answer:old,adjective
      Correct Answer:bridge,noun
      Correct Answer:wobbled,verb

      Q6.
      __________ is a type of story that is made up or imagined.

      A poem
      Correct answer: Fiction
      Non-fiction
      An author

      6 Questions

      Q1.
      What is a character?

      Correct answer: a person or an animal in a story
      where the story takes place
      what happens in the story

      Q2.
      Which of these characters are in the story 'The Three Billy Goats Gruff'?

      bears
      Correct answer: goats
      Correct answer: troll
      dragon

      Q3.
      What is the setting of a story?

      what happens in a story
      the people or animals in the story
      Correct answer: where the story takes place

      Q4.
      Which of these are settings in the story 'The Three Billy Goats Gruff'?

      Correct answer: grassy meadow
      a forest
      Correct answer: bridge over the river
      a castle

      Q5.
      When we look at the front cover of a book, what can help us make a prediction?

      author
      Correct answer: title
      illustrator
      Correct answer: pictures or illustrations

      Q6.
      What happens to the billy goats at the end of 'The Three Billy Goats Gruff'?

      They become friends with the troll.
      They cannot cross the bridge so they stay in the brown meadow.
      Correct answer: They cross the bridge and eat in the grassy meadow.
      They fall into the river.

      To help you plan your 1 English lesson on: Reading and responding to 'The Three Billy Goats Gruff', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...