Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adjectives: expanded noun phrases

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write an expanded noun phrase.

      Key learning points

      1. One adjective can be used to describe a noun.
      2. Two adjectives can be used to describe a noun with more detail.
      3. If two adjectives are used to describe a noun, they are listed with a comma.
      4. A list of two adjectives followed by a noun is called an expanded noun phrase (ENP).

      Keywords

      • Expanded - Stretched or grown

      • Phrase - A group of words with no verb

      • Expanded noun phrase - Two adjectives listed to describe a noun

      • Comma - A punctuation mark used to list two adjectives in an ENP

      Common misconception

      Pupils might think expanded noun phrases are full sentences.

      Clearly highlight that these groups of words are called phrases. Provide lots of exposure to phrases not sentences.

      Teacher tip

      Provide plenty of opportunities for pupils to orally rehearse sentences.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Table' is a noun. It is a ...

      person
      place
      Correct answer: thing

      Q2.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

      a word that describes a noun

      Correct Answer:common noun,a naming word that does not always need a capital letter

      a naming word that does not always need a capital letter

      Correct Answer:proper noun,a naming word that always needs a capital letter

      a naming word that always needs a capital letter

      Q3.
      Match the noun types.

      Correct Answer:Malik,proper noun

      proper noun

      Correct Answer:book,singular common noun

      singular common noun

      Correct Answer:children,plural common noun

      plural common noun

      Q4.
      Identify the two singular nouns.

      socks
      shoes
      Correct answer: jumper
      Correct answer: coat

      Q5.
      Identify the adjective in this sentence: 'The grumpy man chased the boy.'

      Correct answer: grumpy
      man
      chased
      boy

      Q6.
      Finish this sentence: An adjective ...

      often comes after a noun.
      Correct answer: often comes before a noun.
      always has a capital letter.
      often comes at the end of a sentence.

      6 Questions

      Q1.
      Which is the correct definition of an adjective?

      A naming word that always has a capital letter.
      Correct answer: A word that describes a noun.
      A naming word for people, places and things.

      Q2.
      How could we describe a noun in more detail?

      Correct answer: Use two adjectives in the sentence.
      Move the adjective in the sentence.
      Remove the adjective from the sentence.

      Q3.
      Match these keywords to their definitions:

      Correct Answer:comma,a punctuation mark used to list two adjectives

      a punctuation mark used to list two adjectives

      Correct Answer:expanded,stretched or grown

      stretched or grown

      Correct Answer:expanded noun phrase,two adjectives listed to describe a noun

      two adjectives listed to describe a noun

      Q4.
      How many adjectives are used to describe a noun if we place a comma between them?

      None
      One
      Correct answer: Two

      Q5.
      Tick the two adjectives in this expanded noun phrase: 'the quick, brown fox'.

      the
      Correct answer: quick
      Correct answer: brown
      fox

      Q6.
      Tick the expanded noun phrase that has the comma in the correct place.

      bright, shining, star
      bright shining star
      Correct answer: bright, shining star

      To help you plan your 1 English lesson on: Adjectives: expanded noun phrases, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...