Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Nouns: common and proper

      Lesson details

      Learning outcome

      I can define and identify a noun.

      Key learning points

      1. Nouns are words that name people, places or things.
      2. Common nouns do not need capital letters.
      3. Proper nouns need capital letters.

      Keywords

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Common noun - a naming word that does not need a capital letter

      • Proper noun - a naming word that always has a capital letter

      • Capital letter - the upper case formation of a letter

      Common misconception

      Pupils may think that proper nouns only have a capital letter at the start of a sentence.

      Pupils will be exposed to a range of sentences in which proper nouns feature at the beginning, middle and end.

      Teacher tip

      Supplement this lesson with images that suit your particular class and context.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Find the two capital 't's.

      Correct answer: T
      t
      Correct answer: T
      l
      k

      Q2.
      Select the capital letter for 'd'.

      b
      B
      Correct answer: D
      d

      Q3.
      'Aisha' is a name. Choose the version of 'Aisha' that is written correctly below.

      aisha
      aishA
      Correct answer: Aisha

      Q4.
      Which two of the following are a place?

      Correct answer: the park
      Correct answer: the beach
      a dog
      a lorry driver
      a pencil

      Q5.
      Which three of the following are people?

      Correct answer: a doctor
      a table
      Correct answer: a sister
      the zoo
      Correct answer: a teacher

      Q6.
      Which two of the following are things?

      a shopkeeper
      Correct answer: a pair of glasses
      Correct answer: a bucket
      the playground
      a grandmother

      6 Questions

      Q1.
      Match the noun types.

      Correct Answer:a headteacher,person
      Correct Answer:the library,place
      Correct Answer:an apple,thing

      Q2.
      What is a common noun?

      a word that always comes at the end of a sentence
      Correct answer: a naming word that does not need a capital letter
      a naming word that always has a capital letter

      Q3.
      What is the common noun in this sentence: "The pen is green."

      Correct Answer: pen, Pen

      Q4.
      What is a proper noun?

      a naming word that does not need a capital letter
      a word that always comes at the start of a sentence
      Correct answer: a naming word that always has a capital letter

      Q5.
      Which one is a proper noun?

      lamp
      bat
      dog
      Correct answer: Rasheed

      Q6.
      Which sentence is written correctly?

      Correct answer: The boy lives in Scotland.
      The Boy lives in Scotland.
      The boy lives in scotland.

      To help you plan your 1 English lesson on: Nouns: common and proper, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...