Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing paragraph two of the build up of 'A Christmas Carol'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the second paragraph of the build-up of ‘A Christmas Carol’.

      Key learning points

      1. The second paragraph of the build-up heightens the suspense and reveals the Ghost of Jacob Marley.
      2. Precise vocabulary is used to describe sensory details and ‘show and tell’ conveys Scrooge’s emotions.
      3. Fronted adverbials of time, place and manner add greater detail to the main clause and support in building suspense.
      4. Marley informs Scrooge of the visits he will be paid by the Ghosts of Christmas Past, Present and Future.
      5. Reported speech is used to share the important messages Marley conveys without quoting him directly.

      Keywords

      • Suspense - a state of feeling excited or anxious uncertainty about what may happen

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Reported speech - the form of speech used to share what was said by someone without using a direct quote

      Common misconception

      The examples given for fronted adverbials of manner are adverbs ending in 'ly'. Children may assume this is the only way to write a fronted adverbial of manner.

      Provide additional examples of fronted adverbials of manner that are phrases rather than individual words. E.g. 'With a grave expression on his face,...'.

      Teacher tip

      Create a shared mind map of the key messages Marley conveys to Scrooge and verbs to describe how he might deliver them to support children in writing reported speech.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The second paragraph of the build-up should heighten the suspense.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      Put the following events for paragraph two of the build-up in the correct order.

      1 - Scrooge's home is filled with the sharp ringing of bells.
      2 - Scrooge's nervousness turns to fear.
      3 - The Ghost of Marley appears.
      4 - Scrooge is terrified.
      5 - Marley informs Scrooge of the ghosts that will visit him.
      6 - Scrooge is left shaken.

      Q3.
      What is a fronted adverbial?

      Correct answer: a sentence starter followed by a comma
      a type of subordinate clause that starts with a relative pronoun
      a word that has the opposite meaning to another word

      Q4.
      Match each type of fronted adverbial to its definition.

      Correct Answer:fronted adverbial of time,a sentence starter that tells the reader when something happens
      Correct Answer:fronted adverbial of place,a sentence starter that tells the reader where something is or happens
      Correct Answer:fronted adverbial of manner,a sentence starter that tells the reader how something happens

      Q5.
      True or false? I can only convey Scrooge's emotions by explicitly stating how he felt.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      True or false? When heightening the suspense, a range of sensory details should be described before Marley appears.

      Correct Answer: True, true

      6 Questions

      Q1.
      Which piece of punctuation always follows a fronted adverbial?

      a question mark
      a full stop
      Correct answer: a comma

      Q2.
      Match the types of fronted adverbial to the correct examples.

      Correct Answer:fronted adverbials of time,Suddenly, ... / In the middle of night, ... / Just at that moment, ...
      Correct Answer:fronted adverbials of place,Out of the floorboards, ... / In the darkest corner of the room, ...
      Correct Answer:fronted adverbials of manner,Hauntingly, ... / Fearfully, ... / Sternly, ...

      Q3.
      True or false? Fronted adverbials of manner are particularly helpful for conveying a character's emotions.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Match each example of a fronted adverbial of manner to their definitions.

      Correct Answer:hauntingly,a way that will not be easily forgotten
      Correct Answer:fearfully,a way that shows fear
      Correct Answer:sternly,a serious and severe manner, asserting authority

      Q5.
      What is reported speech?

      when you directly quote a character
      Correct answer: when you share what was said by a character without directly quoting them
      when you share a character's internal thoughts

      Q6.
      True or false? A range of verbs and adverbs should be used when writing reported speech.

      Correct Answer: True, true

      To help you plan your 4 English lesson on: Writing paragraph two of the build up of 'A Christmas Carol', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...