Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Self-editing the build-up of 'A Kind of Spark'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit my own build-up of ’A Kind of Spark’, aiming to improve the punctuation, text cohesion and vocabulary.

      Key learning points

      1. Editing is a critical part of the writing process.
      2. Writing is most successful when editing is used to rethink, rephrase and reconsider first ideas.
      3. Editing can be done by oneself, with a peer or with a teacher.
      4. Editing is most successful when it is chunked by punctuation, sentence structure, cohesive devices and vocabulary.
      5. A growth mindset helps us benefit most from editing.

      Keywords

      • Cohesive devices - language structures that develop text cohesion

      • Text cohesion - how a text flows to maintain the interest of the reader and achieve text purpose

      • Growth mindset - a desire to keep developing any skill set

      Common misconception

      Pupils may struggle to adopt a positive mindset towards editing.

      Encourage pupils to see this as an opportunity to push themselves towards producing a polished piece of work that shows off all their skills. Having a real audience for the text in mind will help them with this.

      Teacher tip

      The examples in this lesson have been kept relatively general to avoid over-scaffolding of editing. You should refer to local and national guidelines for editing if you are intending to use this piece of writing as evidence of independent writing for the purposes of teacher assessment.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What language feature is shown in the following sentence? 'When Miss Murphy slammed the door, Addie shuddered.'

      relative complex sentence
      fronted adverbial of place
      fronted adverbial of time
      Correct answer: adverbial complex sentence

      Q2.
      What punctuation is missing from the following sentence? 'With a smirk Emily watched Addie from across the room.'

      a full stop
      a colon
      Correct answer: a comma
      a hyphen

      Q3.
      What punctuation is missing from the following sentence? 'Addie wiped her tear stained face with her hands.'

      comma
      Correct answer: hyphen
      full stop
      semi-colon

      Q4.
      Why has a colon been used in the following sentence? 'There was a pile of crumpled tissues next to her: she had been sobbing for what felt like hours.'

      to introduce a list
      to introduce a question
      Correct answer: to introduce an explanation
      to follow an explanation

      Q5.
      Which of these sentences is correctly punctuated?

      Correct answer: The room is too small; Addie feels overwhelmed.
      The room is too small, Addie feels overwhelmed.
      The room is too small: Addie feels overwhelmed.
      The room is too small Addie feels overwhelmed.

      Q6.
      Which of these sentences is correctly punctuated?

      "You have a disease" Sneered Emily.
      "You have a disease" sneered Emily.
      Correct answer: "You have a disease," sneered Emily.
      "You have a disease", sneered Emily.

      6 Questions

      Q1.
      Who needs to edit their writing?

      professional authors
      people who make a lot of mistakes
      people with bad spelling
      Correct answer: everyone

      Q2.
      Which of the following are likely to be part of an editing process?

      Correct answer: checking spelling
      Correct answer: rewriting sentences to improve cohesion
      rewriting a large part of the work
      Correct answer: improving vocabulary choices

      Q3.
      Which piece of punctuation is missing from the following sentence? 'That was when she understood really understood the importance of what had happened to the women.'

      hyphen
      Correct answer: dashes
      colon
      semi-colon

      Q4.
      Which sentence punctuates the inverted commas used correctly?

      Correct answer: "I'm sorry," said Mum, "but this isn't acceptable."
      "I'm sorry," said Mum "but this isn't acceptable."
      "I'm sorry" said Mum, "but this isn't acceptable."
      "I'm sorry," said Mum, "but this isn't acceptable"

      Q5.
      Which of these sentences use tense correctly to ensure good text cohesion?

      The university was huge and Addie feels a little unsure for the first time.
      The university is huge and Addie felt a little unsure for the first time.
      Correct answer: The university was huge and Addie felt a little unsure for the first time.
      Correct answer: The university is huge and Addie feels a little unsure for the first time.

      Q6.
      Which features in the following sentence make it appropriate for a third person description? 'Mr Macintosh beamed broadly at the small crowd of journalists who had assembled politely.'

      Correct answer: adjectives (small)
      Correct answer: adverbs (broadly, politely)
      Correct answer: interesting verbs (beamed, assembled)
      informal language
      contractions

      To help you plan your 6 English lesson on: Self-editing the build-up of 'A Kind of Spark', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...