Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Presenting a non-chronological report about Anglo-Saxons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can present a non-chronological report about Anglo-Saxons.

      Key learning points

      1. Presenting involves speaking in front of others and listening to others.
      2. Presenting involves speaking with clear diction and suitable volume, making eye contact and using strong body language.
      3. Practising pronouncing tricky words helps develop clear diction when presenting.
      4. Rehearsing helps the presenter to speak more confidently and fluently.
      5. Pauses at the end of sentences can help the audience follow what is being said.

      Keywords

      • Presenting - speaking in front of others and listening to others

      • Projection - using our voice to speak powerfully and clearly

      • Diction - pronouncing words clearly

      • Eye contact - looking into the eyes of the people in our audience

      • Body language - how we use our posture and gestures to communicate meaning and feelings

      Common misconception

      Pupils may speak very quickly, quietly and not look up from their page when presenting their report.

      Techniques for effective presenting are explicitly identified, explained and modelled throughout both learning cycles.

      Teacher tip

      Physically model strong body language, voice projection, diction and eye contact throughout the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a feature of a non-chronological report?

      Correct answer: subheading
      rhyming couplets
      Correct answer: introduction
      written in first person

      Q2.
      What is the last paragraph of a non-chronological report called?

      section one
      section two
      Correct answer: conclusion
      introduction

      Q3.
      'Intriguingly,' and 'Signifcantly,' are examples of which type of fronted adverbials?

      formal fronted adverbials
      fronted adverbials of cause
      Correct answer: viewpoint fronted adverbials

      Q4.
      'However,' and 'Despite this,' are examples of which type of fronted adverbials?

      Correct answer: formal fronted adverbials
      fronted adverbials of cause
      viewpoint fronted adverbials

      Q5.
      Which subordinating conjunction would fill in this blank most appropriately? He rushed his home learning _______ he wanted to play a board game.

      Correct Answer: because, as, when

      Q6.
      Match each linguistic feature to its corresponding examples.

      Correct Answer:subordinating conjunctions,because, as, when, while

      because, as, when, while

      Correct Answer:subject-specific vocabulary,wattle and daub, hall house, central hearth

      wattle and daub, hall house, central hearth

      Correct Answer:fronted adverbials,Impressively, As a result, In addition to this,

      Impressively, As a result, In addition to this,

      Correct Answer:co-ordinating conjunctions,and, but, or

      and, but, or

      6 Questions

      Q1.
      When presenting, what two aspects should you think about?

      handwriting
      Correct answer: body language
      spelling
      Correct answer: volume

      Q2.
      Strong body language includes:

      looking down at our feet
      Correct answer: standing with our chin up
      facing away from the audience
      Correct answer: standing with a straight back

      Q3.
      Which one of the following refers to the pace?

      Correct answer: the speed at which we speak
      the volume at which we speak
      the way we position our bodies
      the eye contact we make with the audience

      Q4.
      Order the stages of the presenting process.

      1 - planning the content
      2 - writing the content
      3 - rehearsing the content
      4 - presenting the content

      Q5.
      Match the key aspects of successful presenting to their definitions:

      Correct Answer:volume,loudness or intensity of a sound

      loudness or intensity of a sound

      Correct Answer:diction,clarity and accuracy in how we pronounce each word

      clarity and accuracy in how we pronounce each word

      Correct Answer:pace,the speed or rate at which we speak

      the speed or rate at which we speak

      Correct Answer:body language,our posture, stance and gestures

      our posture, stance and gestures

      Q6.
      When reading from a piece of paper in a presentation, you should:

      Correct answer: look up where possible
      look down at your paper the whole time
      speak into your paper
      Correct answer: project your voice towards the audience

      To help you plan your 4 English lesson on: Presenting a non-chronological report about Anglo-Saxons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...