Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the conclusion of a non-chronological report about Anglo-Saxons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the conclusion of a non-chronological report about Anglo-Saxons.

      Key learning points

      1. The purpose of a conclusion is to summarise the key points in a text, providing closure to the subject.
      2. A summary sentence is the opening sentence of a conclusion and summarises the key points in a text.
      3. A conclusion begins with a formal fronted adverbial.
      4. There are no new facts or information about the subject in the conclusion.
      5. A conclusion finishes with the writer suggesting to the reader how to find out more about the subject.

      Keywords

      • Conclusion - A conclusion is the final part of a text that summarises the main points, providing closure to the subject.

      • Summarising - Summarising is the process of capturing key points in a concise way.

      • Formal fronted adverbial - A formal fronted adverbial is a sentence starter followed by a comma that is formal in tone and often found in non-fiction texts.

      Common misconception

      Pupils may want to introduce new ideas or information in the conclusion.

      A conclusion does not introduce new information. Its purpose is to summarise the key points made previously through the text.

      Teacher tip

      Pupils should re-read the previous sections in pairs and pull out the key ideas. They could then make notes on mini whiteboards using bullet points.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which two of these are conjunctions?

      Correct answer: and
      heavy
      Correct answer: but
      always

      Q2.
      Match the conjunction to its purpose.

      Correct Answer:because,for giving a reason

      for giving a reason

      Correct Answer:and,for building on

      for building on

      Correct Answer:but,for a positive and a negative

      for a positive and a negative

      Q3.
      Which heading is used for the first paragraph of a non-chronological report?

      Conclusion
      Correct answer: Introduction
      Farming and diet
      Settlement

      Q4.
      What is the definition of a formal fronted adverbial?

      a sentence starter that gives a cause and effect
      Correct answer: a sentence starter that is formal in tone
      a sentence starter that gives the writer’s point of view

      Q5.
      Where does a fronted adverbial come in a sentence?

      in the middle
      at the end
      Correct answer: at the start

      Q6.
      Which fronted adverbial completes this sentence? '__________, the Anglo-Saxons played an important role in shaping the course of British history.'

      Quickly,
      Every Sunday,
      Correct answer: In summary,
      At home,

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of the conclusion in a non-chronological report?

      to provide specific details about a topic
      to provide thoughts and opinions about a topic
      Correct answer: to summarise the key points in a text, providing closure to the subject

      Q2.
      Which two sentences would be in a conclusion about Anglo-Saxons?

      The main grains grown were barley, oats and wheat.
      Correct answer: Anglo-Saxons have left a lasting legacy on the landscape of Britain.
      Anglo-Saxons lived in homes called 'hall houses'.
      Correct answer: If you would like to find out more, visit your library, or use the internet.

      Q3.
      Which two formal fronted adverbials could be used in a conclusion?

      In addition to this,
      Despite this,
      Correct answer: To summarise,
      Correct answer: In conclusion,

      Q4.
      Which two sentences are true of a conclusion?

      It repeats a specific fact from one of the sections in the report.
      Correct answer: No new information about the subject is given in a conclusion.
      Correct answer: It contains a summary sentence.
      It has a glossary.

      Q5.
      Which sentence is accurately punctuated?

      In conclusion, Anglo-Saxon farming innovations continue to have an impact
      In conclusion Anglo-Saxon farming innovations continue to have an impact.
      Correct answer: In conclusion, Anglo-Saxon farming innovations continue to have an impact.

      Q6.
      Match the fronted adverbial to the clause.

      Correct Answer:Early in the morning,,the farmers gathered their tools and prepared to work.

      the farmers gathered their tools and prepared to work.

      Correct Answer:With all his strength,,the courageous warrior lifted up his mighty shield.

      the courageous warrior lifted up his mighty shield.

      Correct Answer:In conclusion, ,the Anglo-Saxons had a lasting impact on Britain.

      the Anglo-Saxons had a lasting impact on Britain.


      To help you plan your 4 English lesson on: Writing the conclusion of a non-chronological report about Anglo-Saxons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...