Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Editing the first half of a non-chronological report about Anglo-Saxons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit the introduction and first section of a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Editing is the process of making changes to improve writing.
      2. When editing punctuation, missing or incorrect punctuation, like capital letters, full stops and commas, is checked.
      3. When editing sentence structure, the flow of sentences and the variety of sentence types used are checked.
      4. When editing language, word and phrase choices are checked to ensure they meet the tone required.

      Keywords

      • Editing - the process of improving writing to ensure coherence and overall quality

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Sentence structure - the way words are arranged within a sentence to convey meaning

      • Language - the use of specific words and phrases to convey meaning

      Common misconception

      Pupils may think that editing means only correcting spelling and improving handwriting.

      Editing involves improving punctuation, language choices and sentence structure to ensure that the writing meets its purpose.

      Teacher tip

      Provide pupils with a word bank so that they can up-level and improve their language choices. Allow them opportunities to practise editing on mini whiteboards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is editing?

      starting a piece of writing
      finishing a piece of writing
      reading aloud a piece of writing
      Correct answer: reviewing, checking and improving a piece of writing

      Q2.
      What is the purpose of a co-ordinating conjunction in a compound sentence?

      to join a subordinate clause and a main clause
      to join two nouns
      Correct answer: to join two main clauses
      to join two subordinate clauses

      Q3.
      Match the co-ordinating conjunctions to the gaps in the compound sentences.

      Correct Answer:and,They were skilled farmers ________ they were also artistic.
      Correct Answer:, but,They were brave ________ they had to be careful of invaders.
      Correct Answer:, or,They could harvest now _______ they could wait.

      Q4.
      Which two of these are subordinate clauses?

      Correct answer: as the farmers set to work
      the oxen pulled the plough
      they harvested their crops when it was ready
      Correct answer: because they wanted food all year round

      Q5.
      Which two elements does a complex sentence have to contain?

      Correct answer: a main clause
      a noun phrase
      Correct answer: a subordinate clause
      a fronted adverbial

      Q6.
      Make three complex sentences by matching the subordinate clauses to the main clauses.

      Correct Answer:Because of the seasons,,they only ate food available at that time of the year.
      Correct Answer:When it was winter,,they ate the food they had preserved.
      Correct Answer:As their skills advanced,,they became more efficient with their farming practices.

      6 Questions

      Q1.
      What is editing? Tick two answers.

      Correct answer: making improvements to language choices
      rewriting a whole piece of text
      Correct answer: making improvements to sentence structure
      only correcting mistakes

      Q2.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:punctuation,a set of symbols and marks used to structure sentences
      Correct Answer:sentence structure,the way words are arranged and organised within sentences
      Correct Answer:language,use of specific words and phrases to convey meaning

      Q3.
      Which sentence is accurately punctuated with capital letters?

      Correct answer: The Anglo-Saxons were a group of people that lived in England.
      The anglo-saxons were a group of people that lived in England.
      The Anglo-Saxons were a group of people that lived in england.
      The anglo-saxons were a group of people that lived in england.

      Q4.
      Match the word types to their corresponding words or phrases.

      Correct Answer:noun phrase,fascinating migrators
      Correct Answer:viewpoint fronted adverbial,Intriguingly,
      Correct Answer:adjective,innovative
      Correct Answer:formal fronted adverbial,In contrast,

      Q5.
      Which sentence is accurately punctuated with commas?

      Interestingly the main grains grown were barley oats and wheat.
      Interestingly, the main grains grown were barley oats and wheat.
      Correct answer: Interestingly, the main grains grown were barley, oats and wheat.
      Interestingly the main grains grown were barley, oats and wheat.

      Q6.
      Tick two things we should do when editing language.

      Correct answer: check that language choices are ambitious to engage the reader
      Correct answer: check that the tone of the vocabulary matches the text's purpose
      check for missing or incorrectly used capital letters, full stops and commas

      To help you plan your 4 English lesson on: Editing the first half of a non-chronological report about Anglo-Saxons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...