Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a section about anglerfish habitat for a non-chronological report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a section about the anglerfish's habitat.

      Key learning points

      1. A subheading signals to the reader what the section is about.
      2. Careful selection of nouns and pronouns ensures cohesion within sentences and across sections of the report.
      3. A section about one feature of the report's subject contains specific facts and information to keep the reader engaged.
      4. Writers choose varied fronted adverbials and different sentence types to ensure the text flows for the reader.
      5. Sentences should be said aloud before writing to ensure they make sense and read back once written to check for errors.

      Keywords

      • Subheading - a word, phrase or sentence used to introduce part of a text

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      Common misconception

      Pupils copy notes directly from their plans without forming full sentences.

      Pupils should say the sentence aloud first, then write it out. Finally, pupils should check their writing for sense and punctuation.

      Teacher tip

      Encourage pupils to practise writing their sentences on mini-whiteboards after saying their sentences aloud.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the correct spelling for this blank? '__________, some of these remarkable creatures are found thousands of metres below sea level in perpetual darkness.'

      Significontly
      Signeficantly
      Correct answer: Significantly
      Significantlee

      Q2.
      Which of these is accurately punctuated?

      Correct answer: They consume small sea animals such as shrimp, baby fish and sea snails.
      they consume small sea animals such as shrimp baby fish and sea snails
      they consume small sea animals such as shrimp, baby fish and sea snails.

      Q3.
      Which co-ordinating conjunction completes this sentence? 'Interestingly, the anglerfish diet is carnivorous __________ they consume small sea animals.'

      Correct answer: and
      , but
      , or

      Q4.
      What type of clause is this? 'because they have large jaws and flexible stomachs'

      Correct Answer: adverbial subordinate, dependent, subordinate, adverbial, Subordinate

      Q5.
      Which of these are subordinating conjunctions?

      and
      Correct answer: although
      but
      Correct answer: because
      Correct answer: when

      Q6.
      What subordinating conjunction would fit in the blank? '__________ the anglerfish inhabits the darkest depths of the ocean, it uses its bioluminescent lure to attract prey.'

      Once
      Before
      Correct answer: Although

      6 Questions

      Q1.
      When we write, we always try to do which of these things?

      Write sentences without saying them first.
      Correct answer: Use punctuation where we know the rules.
      Only write two sentences.
      Correct answer: Use spelling strategies to spell words accurately.
      Correct answer: Plan and say each sentence before we write it.

      Q2.
      Which of these sentences is relevant to a section about habitat and diet in a non-chronological report about anglerfish?

      The anglerfish has a distinctive bioluminescent illicium on its head.
      Correct answer: The anglerfish lives in the deep, dark ocean depths.
      Correct answer: It hunts smaller fish, crustaceans and deep-sea creatures for its diet.
      Its body is typically rotund to make it adapted for life in the deep sea.

      Q3.
      Where are different anglerfish species found?

      Correct answer: in all oceanic habitats
      nowhere because they are extinct
      only in two oceanic habitats

      Q4.
      Which question would be suitable for a section's subheading about the anglerfish habitat?

      What is the appearance of anglerfish?
      Correct answer: What is the habitat of anglerfish?
      How do anglerfish reproduce?
      What is the difference between female and male anglerfish?

      Q5.
      Match the elements of anglerfish habitat to their corresponding definitions.

      Correct Answer:abyssal zone,deepest region of the ocean

      deepest region of the ocean

      Correct Answer:extreme pressure,significantly high levels of force or stress

      significantly high levels of force or stress

      Correct Answer:freezing temperatures,temperatures at or below the freezing point of water

      temperatures at or below the freezing point of water

      Q6.
      Which sentence could coherently follow this sentence? 'The anglerfish has a large jaw and a flexible stomach'.

      Despite this, it is able to consume prey twice its size.
      However, it is able to consume prey twice its size.
      Correct answer: As a consequence, it is able to consume prey twice its size.
      Tomorrow, it is able to consume prey twice its size.

      To help you plan your 4 English lesson on: Writing a section about anglerfish habitat for a non-chronological report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...