Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and engaging with 'Blackberry Blue'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the features of a contemporary fairy tale.

      Key learning points

      1. ‘Blackberry Blue’ is a collection of six fairy tales, with characters from various backgrounds and cultures.
      2. Each tale contains magical elements and fantastical occurrences, which is a key feature of the genre.
      3. 'Blackberry Blue' leans on traditional fairy tales for inspiration.
      4. The theme of good and evil is explored in 'Blackberry Blue'.
      5. 'Blackberry Blue' begins with a prologue: a paragraph that sets the stage for the fairy tale that is about to follow.

      Keywords

      • Preface - an introduction to a book, typically stating its subject, scope or aims

      • Fairy tale - a story that typically involves magical or supernatural elements, often with a hero or heroine who overcomes challenges to achieve their goals

      • Features - distinctive characteristics that belong to a text type

      • Prologue - an introductory section that sets the stage for the stories within a text

      • Prediction - an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      Common misconception

      Pupils might recognise common features or character types from other fairy tales leading them to think that the characters must conform to a stereotype.

      'Blackberry Blue' uses a range of fairy tales for inspiration. Use the text to discuss how characters do not always conform to stereotypes.

      Teacher tip

      New or unfamiliar vocabulary could be pre-taught to ensure greater understanding when encountered during the lesson.

      Equipment

      You need a copy of the 2014 Tamarind edition of ‘Blackberry Blue and other fairy tales’, written by Jamila Gavin with illustrations by Richard Collingridge, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which definition best describes a fairy tale?

      a big idea, topic or message that recurs within a text
      Correct answer: stories that involve magical or supernatural elements and a hero/heroine
      a set of ancient tales of Greek gods, beliefs and the worlds they inhabit

      Q2.
      Which of the following best describes genre?

      the ability to understand other people’s feelings and points of view
      how a character's feelings and emotions change throughout a story
      Correct answer: a category used to group different types of literature

      Q3.
      Which of the following themes are explored in the story 'Hansel and Gretel'?

      Correct answer: bravery
      the environment
      Correct answer: good versus evil
      war and peace

      Q4.
      Which of these are common characters you might find in a fairy tale?

      Correct answer: a witch
      a fireman
      Correct answer: a stepmother
      a nurse
      Correct answer: a prince

      Q5.
      True or false? Fairy tales traditionally end 'happily ever after'.

      Correct Answer: True, true

      Q6.
      What is a feature of a text?

      Correct answer: the distinctive characteristics that belong to a text
      the way the information is organised on the page
      a person’s reasons for doing something

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:preface,an introduction to a book, typically stating its subject or aims
      Correct Answer:fairy tale,a story that typically involves magical or supernatural elements
      Correct Answer:features,distinctive characteristics that belong to a text type

      Q2.
      What is a suitable definition of a prediction?

      a person’s reasons for doing something
      Correct answer: an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge
      a short promotional description of a text, located on the back cover

      Q3.
      How many stories are included in the text 'Blackberry Blue'?

      3
      4
      5
      Correct answer: 6

      Q4.
      True or false? The front cover of a text can usually provide us with some clues about the story.

      Correct Answer: True, true

      Q5.
      Which of the following features are usually found in traditional fairy tale texts?

      Correct answer: a hero or heroine who overcomes obstacles
      modern technology
      Correct answer: magical or supernatural elements

      Q6.
      Which of the following characters are mentioned in the prologue to ‘Blackberry Blue’?

      Correct answer: King
      troll
      Correct answer: woodcutter
      Correct answer: witch

      To help you plan your 6 English lesson on: Reading and engaging with 'Blackberry Blue', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...