Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rich vocabulary associated with big words

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the words 'colossal' and 'robust' effectively in multiple contexts.

      Key learning points

      1. 'Colossal' is an adjective which means massive or gigantic.
      2. 'Robust' is an adjective which means strong and tough.

      Keywords

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Adjective - a word that describes a noun

      • Synonym - a word that has the same or similar meaning to another word

      • Word pair - words that often appear together

      Common misconception

      Pupils might think the words 'colossal' and 'robust' can be used interchangeably.

      Use the word pairs to help pupils see and hear the words in nuanced contexts.

      Teacher tip

      Supplement the slides with more images to help embed learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a noun?

      a doing or being word
      a describing word
      Correct answer: a naming word for people, places or things

      Q2.
      What is an adjective?

      a doing or being word
      Correct answer: a word that describes a noun
      a naming word for people, places or things

      Q3.
      "She saw a big house." In this sentence, which word is the noun?

      saw
      big
      Correct answer: house
      She
      a

      Q4.
      They sat on the wooden bench. In this sentence, which word is the adjective?

      They
      sat
      Correct answer: wooden
      bench

      Q5.
      Match each adjective to a noun that makes sense.

      Correct Answer:blue,sky

      sky

      Correct Answer:hot,bath

      bath

      Correct Answer:tall,building

      building

      Q6.
      Which of these words has the same or a similar meaning as the word 'big'?

      Correct answer: large
      Correct answer: massive
      Correct answer: huge
      small
      narrow

      6 Questions

      Q1.
      What word does this image represent?

      An image in a quiz
      Correct answer: colossal
      robust
      huge

      Q2.
      What word does this image represent?

      An image in a quiz
      colossal
      Correct answer: robust
      massive

      Q3.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:colossal,massive or gigantic

      massive or gigantic

      Correct Answer:robust,strong and tough

      strong and tough

      Q4.
      Match the word pairs that make sense.

      Correct Answer:colossal,bore

      bore

      Correct Answer:robust,health

      health

      Q5.
      Write the missing word to complete the sentence. The launch of the new rocket was a __________ failure as it didn't even leave the launch pad!

      robust
      Correct answer: colossal
      tall

      Q6.
      Write the missing word to complete the sentence. The chef's special ingredient gave a __________ flavour that delighted the taste buds of everyone in the restaurant.

      Correct answer: robust
      colossal
      massive
      Q1 © Copyright Mrs Wordsmith 2023 Q2 © Copyright Mrs Wordsmith 2023

      To help you plan your 3 English lesson on: Rich vocabulary associated with big words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...