Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rich vocabulary associated with clever or sly words

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the words 'shrewd', 'cunning' and 'devious' effectively in multiple contexts.

      Key learning points

      1. 'Shrewd' is an adjective which means clever or sharp-witted.
      2. 'Cunning' is an adjective which means sly or crafty.
      3. 'Devious' is an adjective which means cheating or sly.

      Keywords

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Adjective - a word that describes a noun

      • Synonym - a word that has the same or similar meaning to another word

      • Word pair - words that often appear together

      Common misconception

      'Devious' can also mean (of a journey or route) out of the way or not straightforward.

      Ensure pupils understand this is why 'path' and 'course' are also word pairs of devious. It is not that a path can be 'sly'.

      Teacher tip

      It would be helpful to add images of 'clever or sly' characters from units you have been studying. Children could then use these as inspiration when writing their own sentences using the new vocabulary.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a noun?

      Correct answer: a naming word for people, places or things
      a word that describes a noun
      a being or doing word

      Q2.
      What is an adjective?

      a naming word for people, places or things
      Correct answer: a word that describes a noun
      a being or doing word

      Q3.
      What is a word pair?

      Correct answer: words that often appear together
      a word that has the same or similar meaning to another word
      a naming word

      Q4.
      Which of these words would be an appropriate word pair for the adjective 'sly'?

      Correct answer: fox
      baby
      straw

      Q5.
      Match the adjectives to the most appropriate word pair.

      Correct Answer:strong,metal
      Correct Answer:painful,paper cut
      Correct Answer:scented,flower
      Correct Answer:loud,siren

      Q6.
      A synonym is a word that has the same or similar meaning to another word. Which two of these words are synonyms for 'cute'?

      Correct answer: adorable
      Correct answer: sweet
      strong
      sly
      brave

      6 Questions

      Q1.
      What adjective does this image represent?

      An image in a quiz
      self-conscious
      wary
      Correct answer: devious

      Q2.
      What adjective does this image represent?

      An image in a quiz
      diffident
      Correct answer: cunning
      willowy

      Q3.
      Which of these words mean 'clever or sharp-witted'?

      Correct answer: shrewd
      brazen
      fiery

      Q4.
      Which of the following are word pairs for 'devious'?

      Correct answer: villain
      Correct answer: plan
      honesty
      shy
      Correct answer: path

      Q5.
      Write the missing word to complete the sentence. Grit always asked __________ questions that showed how intelligent and sharp-witted he was.

      loud
      obvious
      Correct answer: shrewd

      Q6.
      Write the missing word to complete the sentence. Knowing that the direct route was blocked, the explorers opted for a __________ course through the dense forest.

      Correct answer: devious
      cunning
      loud
      Q1 © Copyright Mrs Wordsmith 2023 Q2 © Copyright Mrs Wordsmith 2023

      To help you plan your 3 English lesson on: Rich vocabulary associated with clever or sly words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...