Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing reading preferences in Year 5 through text recommendations

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make recommendations to other readers.

      Key learning points

      1. Texts can be recommended in a variety of ways, including online via Book Award websites or blogs.
      2. Reflecting on likes, dislikes, puzzles and connections in relation to texts, can influence others to read.

      Keywords

      • Recommendation - a suggestion for a text that is well-suited to a reader’s age and their interests

      • Reading preference - can include what we read and where we read

      • Puzzle - a question that you have about a text. It does not always have to be answered or solved

      • Connection - how a text relates to a reader, another text or the wider world can be called a connection

      Common misconception

      Pupils may just think a recommendation comes from a peer or teacher.

      Recommendations can come from a wide range of people and places.

      Teacher tip

      Have QR codes for the book award websites for pupils to scan.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or False? Authors and illustrators can be the same person.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      What genre best fits a text which asks lots of questions and contains factual information?

      folklore
      poetry
      Correct answer: non-fiction
      fantasy
      adventure

      Q3.
      When giving a text recommendation, you should consider the person's...

      Correct answer: age.
      daily routines.
      Correct answer: likes and interests.
      eating preferences.
      Correct answer: texts they have previously enjoyed.

      Q4.
      True or False? All poets' poetry collections must contain similar themes.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      True or False? Non-fiction is a form of text.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      A reading recommendation is a suggestion for a text that is well-suited to a reader’s and .

      ability and comprehension skill
      likes and dislikes
      Correct answer: age and interests

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:reading preference,can include what we read and where we read

      can include what we read and where we read

      Correct Answer:puzzle ,a question that you have about a text

      a question that you have about a text

      Correct Answer:connection,how a text relates to the reader, another text or the world

      how a text relates to the reader, another text or the world

      Correct Answer:like,positive things a reader thought about a text

      positive things a reader thought about a text

      Correct Answer:dislike,negative things a reader thought about a text

      negative things a reader thought about a text

      Q2.
      Approximately how many children's texts are published each year in the United Kingdom?

      10
      1000
      Correct answer: 10,000
      1,000,000

      Q3.
      Which book award did the text 'Danny Chung Does Not Do Maths' by Maisie Chan, win?

      Correct answer: The Bradford Boase Award
      Carnegie Medal
      Amnesty CILIP honour
      Little Rebels Book Award
      Correct answer: Jhalak Prize

      Q4.
      Which of the following can you go to for a text recommendations?

      Correct answer: library (school or local)
      Correct answer: school staff
      computer games
      Correct answer: book award website
      comics

      Q5.
      Order the way you could recommend a text to a friend.

      1 - title of text
      2 - likes and dislikes
      3 - puzzles
      4 - connections
      5 - Do you want to read?

      Q6.
      Which connections can a text make with a reader?

      text-to-speech
      Correct answer: text-to-self
      Correct answer: text-to-world
      text-to-code
      Correct answer: text-to-text

      To help you plan your 5 English lesson on: Developing reading preferences in Year 5 through text recommendations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...